Grapefruit combineren met cholesterolverlager?

Ik ben een man van 71 jaar en gebruik simvastatine om de cholesterol te verlagen. Is het waar dat ik daarbij geen grapefruit mag eten?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Ik zou inderdaad niet gelijktijdig de simvastatine en een glas grapefruitsap of een grapefruit nemen. Grapefruit bevat een stofje dat de afbraak van simvastatine afremt, wat kan leiden tot een hogere simvastatine-spiegel dan bedoeld. Bij een heel hoge spiegel simvastatine wordt de cholesterol mooi laag. Het kan echter de kans op een zeldzame complicatie van simvastatinegebruik, een snelle spierafbraak, verhogen.

Dit gaat allemaal over heel kleine kansen en de waarschuwingen zijn er dan ook vooral om de fabrikant veilig te stellen. Als u de simvastatine in de avond neemt, kunt u ’in de ochtend best een grapefruit eten of een glas grapefruitsap nemen. En drink er maar geen liters van.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!

6 Comments

Door Jojo (niet gecontroleerd) op di, 11-9-2018 - 17:55

Statines zorgen sowieso voor tekorten aan tal van voedingsstoffen, zoals Q10, omega 3, vitamine A, B12, D, E en K en ijzer en een vermindering van het DPP-IV-enzym. Een tekort aan Q10 kan, zeker op de langere termijn, spierklachten geven. Spierafbraak is dus geen zeldzame complicatie maar kan wellicht door grapefruitsap versterkt worden.

Door E.T. f van Dun (niet gecontroleerd) op ma, 10-9-2018 - 14:40

Wat hebt u moeten doen om van die klachten af te komen? Tit

Door Apotheker in op... (niet gecontroleerd) op ma, 4-7-2016 - 16:10

Aan de patiënt: drinkt u alstublieft nooit grapefruitsap zo lang u simvastatine gebruikt. Af en toe (bijv. 1-2 keer in de week) een verse grapefruit kan wel.

Achtergrondinformatie: Grapefruitsap in de ochtend of welk tijdstip dan ook is NIET de bedoeling. De sap heeft geconcentreerd grapefruit en de flavenoïden in deze sap remmen het enzym CYP3A4. Dit enzym breekt de simvastatine normaal gesproken af. Wanneer dit enzym wordt geremd, wordt er dus minder simvastatine afgebroken. Zodoende kan de concentratie van het geneesmiddel in het bloed onvoorspelbaar toenemen. Hierdoor wordt de kans op ernstige bijwerkingen dus vergroot.
Enzyminhibitie gebeurt over een langere tijdspan en is niet "uitgewerkt" tegen de tijd dat de patiënt de simvastatine weer inneemt. Neemt u daarom dus aub GEEN grapefruitsap zo lang u simvastatine slikt. Overleg desnoods met uw apotheker.

Door rik (niet gecontroleerd) op do, 1-1-2015 - 19:29

Ik heb voor de chlolestrol 40 mg 1 x per dag Atorvastatine filmonhulde tabl een Gele sticker Geen grapefruitsap gebruiken groeten Rik.

Door chris (niet gecontroleerd) op do, 1-1-2015 - 16:07

geld dat alleen voor grapefruit/sap hoe zit het dan met andere citrus voeding,mijn man had ook last van spier afbraak en eet alleen sinaasappels/mandarijnen/appel,het was zo erg dat hij om viel als ie zijn voeten niet goed zetten met omdraaien,snel moe niet lang kunnen staan zakte alst waren door zijn benen vooral de heup/onderrug spieren,heeft 4,maanden geduurd,dat het langzaam verbeterde elke maand voelde hij zich een stukje sterker worden.is dat niet voldoende bij artsen en hulp verleners bekend,zij reageren heel langzaam op deze klachten.

Door Joris Bartstra (niet gecontroleerd) op do, 1-1-2015 - 13:28

Hoi, Haal deze vraag maar weg of verander het antwoord even; ik was bij het beantwoorden vergeten dat simvastatine eigenlijk altijd in de avond wordt gegeven, dus maak er liever van grapefruitsap in de ochtend en simva in de avond. Het is op zich wel een kwestie waar veel mensen mee zitten. Groetjes Joris