Ouder worden: wat wel en niet eten

Wat heeft u nodig en wat kunt u beter vermijden?

Naarmate u ouder wordt, kunnen sommige etenswaren ongemak opleveren. Harde groente- en fruitsoorten en taai vlees kauwt u niet meer zo makkelijk weg. En wist u dat u niet alleen moet oppassen met zout en alcohol, maar ook met grapefruits? Tien voedingsmiddelen die u beter niet of juist wel kunt eten als u een dagje ouder wordt.

1. Grapefruit

Voedingsmiddelen kunnen de werking van geneesmiddelen beïnvloeden. In grapefruit(sap) zitten bijvoorbeeld stoffen die de afbraak van medicatie vertragen, waardoor u te veel van het medicijn in uw bloed kunt krijgen. Andere citrusvruchten, zoals sinaasappelen, veroorzaken dit probleem niet. Als u antidepressiva, antibiotica, slaap- of rustgevende middelen of geneesmiddelen tegen een hoge bloeddruk gebruikt, kunt u grapefruits en hun sap beter laten staan.

2. Rauwe groenten

Als u gevoelige tanden heeft, tanden mist of gaatjes heeft, kunt u harde, rauwe groenten beter vermijden. De vezels en vitamines uit groenten heeft u natuurlijk wel nodig, dus kook groenten totdat ze wat zachter zijn. Of gebruik gepureerde groente in soepen en stoofpotjes. U kunt ook groente uit blik proberen.

3. Bonen

Sommige mensen vermijden bonen, vanwege het gas en de buikpijn die ze kunnen veroorzaken. Heeft u bonen uit uw voedingspatroon verbannen, dan moet u dat misschien nog eens heroverwegen. Ze zijn een goede bron van vezels, eiwitten en ijzer en bevatten weinig vet. De truc is om niet meteen elke dag bonen op tafel te zetten, maar ze in kleine hoeveelheden toe te voegen aan de maaltijden.

4. Alcohol

Gematigd alcohol drinken heeft gunstige effecten op de gezondheid, maar naarmate u ouder wordt, kan het lichaam anders op drank reageren. Ook als u gewend bent om altijd een glas wijn te nemen bij het eten. Alcohol verstoort de slaap en verhoogt de bloeddruk. Bovendien kan het de werking van medicijnen beïnvloeden.

5. Zuivel

U kunt meer moeite krijgen met het verteren van zuivelproducten. Veel mensen kunnen wel zonder klachten kleine hoeveelheden zuivel eten en drinken. Sommige producten geven minder problemen dan andere. Magere yoghurt- en kaassoorten zijn een goede keuze en u zou ook eens lactosevrije varianten kunnen proberen.

6. Cafeïne

Cafeïne geeft niet bij iedereen problemen, maar sommige mensen voelen zich angstig of opgejaagd na een paar koppen koffie. Het kan de hartslag verhogen en slaapproblemen veroorzaken. Wilt u uw koffiegebruik wat minderen, doe dat dan geleidelijk. In een keer stoppen met koffiedrinken kan tot hoofdpijn en misselijkheid leiden. Vervang koffie door water, kruidenthee of cafeïnevrije koffie.

7. Vlees

Sommige van de gezondste vleessoorten, zoals magere biefstuk, zijn het lastigst te kauwen. Een hamburger eet makkelijker weg, maar is een stuk vetter. Eet bij voorkeur mager gehakt, met maximaal 10 procent vet. Een andere gezonde bron van eiwitten die makkelijk te kauwen is, is vis.

8. Zout

Te veel zout kan de bloeddruk verhogen en het risico op hart- en vaatziekten vergroten. De grote boosdoener is niet het zout dat u zelf aan het eten toevoegt, maar vooral kant-en-klare maaltijden, snacks, soepen en sauzen waar fabrikanten veel zout in gestopt hebben. Lees etiketten dan ook zorgvuldig. Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 6 gram zout per dag te eten.

9. Koolsoorten

Vermijdt u koolsoorten omdat ze gasvorming in de darmen stimuleren? Koolsoorten, zoals broccoli, bloemkool, paksoi en Chinese kool, bevatten wel veel gezonds. Ze zijn rijk aan vitamine C, bèta-caroteen, vezels, calcium, ijzer en foliumzuur. Er zijn onderzoeken die aantonen dat ze kanker kunnen voorkomen. Probeer koolsoorten dus wel op het menu te zetten, maar in kleine porties. Er genoeg water bij drinken kan ook helpen.

10. Fruit

Vers fruit bevat een overvloed aan vitaminen, vezels en andere belangrijke voedingsstoffen. Elke dag een appeltje eten valt niet mee als u moeite heeft met kauwen. Probeer fruit uit blik waar geen suiker aan is toegevoegd of kies voor zachtere vruchten, zoals bessen, bananen of meloenen. U kunt uw favoriete fruit ook verwerken tot een smoothie.

Bron(nen):