Zijn mijn aders dichtgeslibt?

Mijn cholesterolgehalte is te hoog. Maar wat zegt dat? Is het bepalend om te kunnen vaststellen of mijn aders zijn dichtgeslibd?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

 

Nee, zo eenvoudig is het helaas niet. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor het dichtslibben van de bloedvaten. Verlagen van het cholesterolgehalte vermindert de kans op hart- en vaatziekten. Maar er zijn er nog veel meer risicofactoren, zoals je leeftijd, je geslacht (mannen méér kans), hoge bloeddruk, overgewicht, diabetes of gebrek aan lichaamsbeweging. En dan zijn er ook nog mensen bij wie alles prima in orde is en het toch nog fout gaat. Het gaat allemaal over kansen. 

 

Om de conditie van je bloedvaten te beoordelen zijn er allerlei technieken, zoals het meten van de dikte van de vaatwand. Maar de beste manier om je vaatstelsel te beoordelen is een eenvoudige inspanningstest. Daar komen eigenlijk bijna alle mankementen in je hart- en vaatstelsel mee aan het licht. 

 

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra? Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in Plus Magazine.
 

Als patiënt kan het lastig zijn om te begrijpen wat artsen bedoelen. De ene arts is doortastend, de ander afwachtend of voorzichtig. De één houdt zich aan alle richtlijnen, terwijl de volgende best bereid is om iets anders te proberen. Joris Bartstra staat klaar om medische vragen te beantwoorden, zodat u als patiënt een beter zicht krijgt op uw situatie. En ook omdat geneeskunde gewoon interessant is.

Joris doet zijn best, maar niet alles kan door hem beantwoord worden. De ruimte in Plus Magazine is beperkt: "Medische vraagstukken waar al meerdere artsen hun tanden op hebben stukgebeten: u mag het vragen en misschien begrijp ik waarom het zo moeilijk is. Maar de kans dat ik de oplossing weet, is klein."

Ga met spoedeisende vragen altijd naar uw huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden sluiten aan bij die van onze partner Gezondheidsnet. U vindt ze hier.