Charles Groenhuijsen: 'Cadeautip: een telefoon'

Charles Groenhuijsen
Hadewych Veys

Hoera! De cadeaumaand december komt eraan. Altijd gezellig. We maken onze geliefden graag blij. Ik heb een geldbesparende cadeautip. Mijn vrouw en ik belden onlangs onze drie kinderen. Ze wonen ver weg in San Francisco, New York en Malmø (Zweden). Lange gesprekken waren het om bij te praten over grote en kleine dingen in het leven. Heerlijk. Staan we er nog bij stil dat die gesprekken gewoon gratis zijn?

U leest een gratis artikel uit Plus Magazine.

Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.

In onze eerste jaren in de VS (1986-1989) voerden we de telefoongesprekken met onze ouders. Al snel zeiden we tegen elkaar: “Laten we het maar niet te lang maken, want dan wordt het zo duur.” ­Bellen tussen Washington en Nederland kostte $1,10 per minuut; op basis van de koers van toen is dat omgerekend naar nu ruim €2. Per minuut!

Nu kost het niks en je ziet elkaar ook nog. Voor ons als ouders is dat een cadeautje: de kids tonen bijvoorbeeld trots hun nieuwe appartement of (met mondkapje) de nieuwe buurt waar ze wonen. Of we maken kennis met een nieuwe vriendin of roommate. ­Corona maakt reizen heel lastig, maar dit kwam ervoor in de plaats.Nog een voorbeeld? Hoeveel foto’s zitten er in uw telefoon? Op vakantie schoot ik vroeger gauw twee of drie rolletjes vol. Zo’n Kodakrolletje met 36 opnamen kostte zes, zeven gulden. Dan moest je het Kodachromefilmpje ook nog laten ontwikkelen en de kleurenfoto’s afdrukken voor een gulden per kleurenfoto.

Nu zeg je in zo’n gratis telefoongesprek met familie ver weg: “Zal ik je even wat foto’s appen? En wil je een paar leuke videootjes?” Gratis en lekker snel.Oh, over video’s gesproken: wat kostte ooit zo’n videocamera die bij veel toeristen op de iets te dikke buik bungelde? Duur en wat een gesleep! En dan nog die dure videobandjes! Nu zit het allemaal in je smartphone ingebouwd. En met een oneindig veel betere kwaliteit.Ja, zo’n telefoon is prijzig maar bedenk wat er, behalve fototoestel en videocamera, allemaal in zit: antwoordapparaat, dicteerapparaat, klok, kompas, muziek-speler, portemonnee (voor mobiel betalen), radio, rekenmachine, tv, wekker en zaklamp. En vergeet de spelletjes niet. Vroeger kochtten we (weet u nog?) voor de vakantie wegenkaarten bij de ANWB.

Nu wijst de GPS ons beter, sneller en gratis de weg. En je hebt weerbericht, buienradar, Flitsmeister (die waarschuwt voor snelheidscamera’s) onder handbereik. Iets vergeten?Onderweg luisteren we naar Spotify (onbeperkt ­muziek en podcasts voor €10) of Storytel (alle audioboeken voor €15 voor ’t hele gezin). Ik kocht ooit lp’s van The Beatles, Boudewijn de Groot of Bob Dylan voor 21 gulden (!) per stuk. Die zette ik dan over op cassettebandjes (ook duur) die ik in de auto afdraaide op mijn dure walkman. Oh, en de prijzen van de reizen en hotels die we voor de vakantie boeken, hebben we natuurlijk op onze telefoon vergeleken voor de goedkoopste oplossing. Alweer geld bespaard.

Ik hoor mensen wel eens klagen dat smartphones duur zijn. Maar als je bedenkt wat je bespaart, zeur je niet meer. Leuk cadeau-idee: een nieuwe, nog betere en snellere telefoon? Goeie investering hoor!

Reacties, suggesties? Graag!

Charles Groenhuijsen
Hadewych Veys

 

TV-presentator, journalist en schrijver Charles Groenhuijsen (69) laat zich graag inspireren door alles wat goed gaat in de wereld.

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.