Charles Groenhuijsen: 'Goed Uit De Oogen Kijken'

Charles Groenhuijsen
Hadewych Veys

Charles Groenhuijsen: Voor Op1 ging ik ­bestuurders interviewen van amateurvoetbalclubs. Eerst inlezen. Het interview zou gaan over de tomeloze toewijding van vrijwilligers in het amateurvoetbal. En dat het zo erg is dat veel clubs op de rand van het faillissement staan. Al lezend viel ik van de ene in de andere verbazing over de namen van sommige clubs. Voorbeelden?

U leest een gratis artikel uit Plus Magazine.

Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.

Ik kende de naam AGOVV uit Apeldoorn, ­omdat ze ooit betaald ­voetbal speelden. Maar die ­afkorting: Alleen ­Gezamenlijk Oefenen Voert ­Verder. Bij de oprichting in 1913 heette de club nog ­Apeldoornse Geheel­Onthouders Voetbal­Vereniging. Dat was op initiatief van enkele leden van de AGOZV (Apeldoornse Geheel­Onthouders ­ZangVereniging) die zich zorgen maakten over zwaar drank­gebruik na wedstrijden. Ook toen al.Dat er bij het bedenken van clubnamen flink werd gezopen, zie je aan de verzinsels van toen.

IDO: In Dronkenschap Opgericht (uit ­Hendrik-Ido-Ambacht). HBSS: Houten ­Benen Schieten Slecht. HBOK: Het Begon Op Klompen. Ze hebben vast erg veel lol gehad. Mooi toch?

Dorstige Brabanders konden er ook wat van. TSV GUDOK: ­Tilburgse SportVereniging Goed Uit De Oogen Kijken. Cluzona: Club Zonder Naam.  

Veel namen herinneren aan de tijd van de verzuiling, met een strikte scheiding tussen protestanten, katholieken en ongelovigen. Het ademt de sfeer van de jaren voor de Tweede Wereldoorlog. En veel voetbalclubs geven ons ­serieuze levens­lessen mee. ADO staat in Heemskerk voor Aanhouden Doet Overwinnen, en in Den Haag voor Alles Door Oefening. Advendo: Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning. ­Alternatieve betekenis: Altijd Dronken Voor En Na De Oefening.Er zijn veel prekerige kreten. DETO: Door Eendracht Tot Overwinning. Longa: Lichamelijke Ontspanning Na Gedane Arbeid. TVO: Tot Vriendschap Opgericht. Vogido: Voor Ons ­Genoegen Is dit Opgericht.

Het is een feestje door al die namen te bladeren. Ze getuigen van de prachtige traditie van de Nederlandse amateursport. De vrolijke vindingrijkheid van weleer leeft in de clubnamen voort. Het is de moeite waard dat te behouden.Er is zelfs een website voor wie een leuke clubnaam zoekt. Voor vrouwenvoetbal: Goal­diggers, Hot Shots en Chicks with Kicks. Mag dat nog in tijden van ­#Metoo?

Suggesties voor mannenteams: The Un­touchaballs, Bekwame Prutsers, en voor senioren: Kale Koppen Niet te Stoppen.En verder? Ach, neem het motto ter harte van de gefuseerde voetbalclubs ZSGO en WMS uit Amster­dam: Zonder Samenspel Geen Overwinning en Wilskracht Maakt Sterk.De clubnamen getuigen van een prachtige traditieReacties, suggesties? Graag: 

Charles Groenhuijsen
Hadewych Veys

 

TV-presentator, journalist en schrijver Charles Groenhuijsen (69) laat zich graag inspireren door alles wat goed gaat in de wereld.

Auteur 
  • Charles Groenhuijsen

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

Letterpuzzel: vind alle letters! Waar staan die dan?