Charles Groenhuijsen: 'Wandelende kiloknaller'

Charles Groenhuijsen
Hadewych Veys

Ik herinner me nog dat ik voor het eerst met “u” en niet langer met “jij” werd ­aangesproken. Dat is zo’n momentje: oei, ik word oud. ­Intussen ben ik ruim anderhalve levensfase verder: bijna 70, niet met pensioen, volop actief!

U leest een gratis artikel uit Plus Magazine.

Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.

Ik schrijf ­boeken en columns, geef lezingen, doe ­tv-presentatie bij Op1 en werk aan een tv-serie. En ik ga, als het van corona mag, ook weer in het ­theater ­optreden. Pret voor tien! Maar dan… soms krijg ik ietwat betuttelend te ­horen: “Goh, best goed hoor, dat je dat allemaal nog doet.”

Niet fijn, die subtiele verbazing: ­guttegut, hij is AOW’er en moet nog zo nodig. Ik wijk af van de 65-plus-norm van ­achter-de-geraniums. En dolce far niente, het zalige nietsdoen? Da’s in het ­tijdperk van ‘zestig is het nieuwe veertig’ erg ­­ouderwets gedacht.In mijn routine is er wel iets anders dat verraadt dat ik geen 25 meer ben. Nee, niet het dagelijkse dutje op de bank. Dat is een voorrecht dat ik als thuiswerker al veel langer geniet. Ik dut al ­zeker twintig jaar. Je knapt er gewoon van op. Een ­teken des tijds is dat ik tegenwoordig op de ­tv-zender LoveNature graag naar natuur­films kijk.

Beetje suf, maar ik schaam me er niet voor. In mijn volgende leven ga ik zélf natuurfilms maken. Jammer dat ik die ­­roeping heb gemist.Films over de natuur zijn ­onveranderlijk leerzaam. De evolutie heeft ­wonderenverricht. Het misschien wel ­grootste wonder: dieren zijn bijna ­altijd lui en nooit dik. Denk daar maar eens over na. Ooit een ­corpulente krokodil, ­dikbuikige dromedaris, pafferige puma of zwaarlijvige zeemeeuw gezien? Ik ook niet. Dieren zijn er niet in dikke en dunne uitvoeringen. Kijk naar een roedel herten, kudde ­buffels of berghelling vol ­klimgeiten: ­allemaal strak in het vel, nooit een ­maatje meer. Ik zie dolfijnen die voor hun lunch uit wel honderdduizend vissen kunnen kiezen.

Mieren­eters in een metershoog mierennest. Eten zij zich Febo-achtig een hartinfarct? Nee, geen grammetje te veel en ­allemaal in topconditie. In het dierenrijk zijn geen ­dieetboeken, strenge Weight Watchers, dampende fitnessclubs of peperdure afslankklinieken. Wat ik wél vaak zie in natuurfilms: dieren die niks doen. Lof der luiheid is hun motto. Op hun dierlijke krent en veel uitrusten, relaxen en nadenken over de essentie van het leven (eten, seks, slapen). Hoe doen ze het toch? Ik denk hierover na en kijk naar buiten. Een ­buurvrouw met haar hondje. Drie keer raden: een wandelende ­kiloknaller.

En de kat van de over­buren? ­Categorie rolmops. De enige dikke ­dieren zijn huisdieren. Toch? Het is dus ­allemaal de schuld van de mens. Wij zijn – met onze mierzoete smoothie-­recepten, moddervette broodjes Kapsalon en kingsize Snickers – de domme uitzondering op de wijze wetten van de natuur. En ik als nijvere pensionado? Wat is de les? Even rustig ­nadenken. Eerst een verjongend dutje…Dieren zijn bijna altijd lui en nooit dik. Denk daar maar eens over na

Charles Groenhuijsen
Hadewych Veys

 

TV-presentator, journalist en schrijver Charles Groenhuijsen (69) laat zich graag inspireren door alles wat goed gaat in de wereld.

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.