Harold Hamersma: 'Bejubeld en verguisd'

Harold Hamersma
Hadewych Veys

Ach ja, pinot grigio, dé witte druif van Italië. Echter: bejubeld en verguisd. Laat ik met dat laatste beginnen en eerst even een korte rondleiding geven aan de ramptoerist. “Het is een wijn voor mensen die niet echt van wijn houden”, noteerde een Ierse wijnjournalist eens.

U leest een gratis artikel uit Plus Magazine.

Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.

Een Amerikaanse collega op haar beurt schreef: “Pinot grigio is Italiaans voor water.” En dat drinken ze in de Verenigde Staten dan ook in overvloed, want daar is pinot grigio de meest geïmporteerde wijn. Dat succes is volgens haar overigens mede toe te schrijven aan het feit dat het “een aparte, maar makkelijk te onthouden naam is, die de Amerikaanse wijndrinkers het gevoel geven dat ze Italiaans spreken als ze ‘pinot grigio’ zeggen.” Ecco. Denk even aan hoe Marlon Brando in The Godfather praat en u bent al een heel eind.

Natuurlijk is een en ander een doorn in het oog van serieuze wijnproducenten, die van deze druif juist dito wijn maken. Want dat kan ook. En die inspanningen zien zij niet graag in het water vallen. Zodoende doen ze wat aan die doorklinkende kritiek. Behalve dat zij heel goede wijnen van pinot grigio maken, organiseren zij ook wedstrijden zoals de Pinot Grigio Challenge. En al voelt de druif zich nu eenmaal het best op zijn plek in het Italiaanse noorden – met name in Alto Adige, Trentino en Friuli-Venezia Giulia – iedereen mag daaraan meedoen.

Inmiddels proberen wijnmakers van over de hele ­wereld een druifje van de grigio-gekte mee te pikken. In Italië zelf is vooral het zuidelijke Sicilië als pinot grigio-post­code populair, maar ik krijg ze ook al jaren op de proeftafel uit Chili, Argentinië, Australië en… uit de Verenigde­ Staten.

Toegegeven, niet zelden levert dat ook prima wit op, maar toch ontbreekt zonder uitzondering dat eigene, dat verfrissende, dat puntige, dat koele, dat minerale, dat noordelijke karakter. En dat bleek ook uit de uitslagen van de wedstrijden die werden gehouden. Weliswaar vonden deze zonder uitzondering in Italië plaats, maar van thuisvoordeel kan geen sprake zijn geweest: alle ­wijnen werden blind geproefd. Keer op keer waren het die uit het noorden die de jury’s het meeste bekoorden.

Met de pinot grigio op stok

Domein dat al sinds 2005 de vruchten plukt van biologisch wijngaardenieren. Zij sieren hun flessen ook nog met een stukje wijnstok, il tralcetto. Mag dat ­ensemble dan toch de glasbak in? Zeker. Maar ik zou ’m eerst leegdrinken. Mooie pinot grigio. Perig, puntig en pikant. Veel energie, zweempje groen, veel wit fruit, fijne zuren en diepgang zelfs.

Italo Cescon 2021, Pinot Grigio delle Venezie, €12,95 (biologisch). De Bruijn Wijnkopers

Instappen maar

Een inspanning van Alois Lageder, zo’n beetje de beste producent in Alto Adige. Noord-Italiaanse godfather van het duurzaam en biologisch wijngaardenieren. En pinot grigio-specialist bij uitstek. Riff is de naam van zijn instaprange. Verkwikkend groenzweempje. Een aanzet tot perzik en appel. Fris, energiek en puntgaaf.

Progetto Lageder 2022, ‘Riff’, Alto ­Adige, €10,95 (biologisch). Wijnkoperij De Gouden Ton

De pinot grigio-meester

Een echte bianco uit het hoge noorden. Waar menige in het zuiden opgevoede druifgenoot nog weleens weeïg wil ­uitwaaieren en aan tropisch-exotische ­uitstapjes wil beginnen, blijft de Mastri de zuren meester. Kruidig, fris en puntig, en een duidelijke mening over rijpe appels en peren.

Mastri Vernacoli 2021, Trentino, €7,49. Albert Heijn

Harold Hamersma
Hadewych Veys

 

Harold Hamersma (66) proeft voor zijn wijnkoop-website De Grote Hamersma jaarlijks zo’n 8000 wijnen. Iedere maand selecteert hij voor Plus Magazine een opvallend trio. Voor dit nummer zijn dat drie Italiaanse pinot grigio’s.

Auteur 
  • Harold Hamersma

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.