Harold Hamersma: 'De diva onder de druiven'

Harold Hamersma
Plus Magazine

Chardonnay is veronderstel ik inmiddels genoegzaam bekend. En ook sauvignon blanc zal geen onbekende meer zijn. Maar kent u ook viognier al? Complimenten dan voor uw bijzondere smaak. Want dat is er niet zomaar eentje. Het is een druif die beroemd geworden is in Condrieu, in het noorden van de Rhône. In de wijnwereld wordt deze zelfs wel geduid als ‘de diva onder de druiven’.

U leest een gratis artikel uit Plus Magazine.

Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.

Zodoende is viognier, om in showbizzjargon te blijven, gebaat bij een goede­ manager. Eentje die haar precies op tijd ‘brengt’. Niet te vroeg plukt bijvoorbeeld, omdat dit wel voor voldoende ‘zoet’ zorgt, maar vervolgens het unieke aroma doet ontberen. Ook is voorzichtigheid met eiken geboden. Gek genoeg heeft de diva het niet zo op de planken. Niet of nauwelijks gebruiken, luidt het devies. Een wijn die zo geurig en smaakvol is, heeft immers helemaal geen extra smaakmakers nodig.

Helaas was haar reputatie niet altijd geheel conform haar presentatie. Vooral omdat wijnmakers elders een graantje van die reputatie wilden meepikken. En ingegeven door het snelle geld namen zij het niet zo nauw. Dan presenteerde viognier zich als een goedkoop soapsterretje met uit­gelopen make-up. Lomp in de mond, met dijen als volle fietstassen, schreeuwerig door een overdosis alcohol, een vermoeiende, overaan­wezige tafelgenoot. Maar eerlijk is eerlijk, al doende leert men. Viognier volg ik al ­jaren en ik zie de kwaliteit met sprongen toenemen. Ervaring en ­ambitie om het goed te doen helpen een handje. Vanzelfsprekend proef ik met plezier nog het wit uit Condrieu, maar de aanhangende prijskaartjes (een goede begint bij een eurootje of veertig) doen mij regelmatig uitstapjes naar het zuiden van Frankrijk maken. Met name naar de Pays d’Oc, waar de entreetarieven beduidend lager liggen, terwijl de liefhebber dan toch nog steeds uitstekend zicht heeft op wat de diva ten tonele brengt.

Maar ook in Chili, Argentinië en Australië weten de wijnmakers inmiddels de karakteristieken van de viognier te duiden. Zodoende maakt een steeds groter publiek kennis met onder andere delicate abrikoos, witte perzik, een hang naar honing, een vermoeden van gember, gekonfijte ­sinaasappelschilletjes en een snufje kruiderijen. Aldus krijgt ook viognier uit die contreien steeds vaker een open doekje. Of hebt u misschien zelf toch liever een open fles?

Le bon Baron

Beetje een deftige naam voor een alledaagse maar niet onplezierige viognier, die alles keurig op zijn plek heeft zitten. Abrikoos, perzik, een gemberpepertje en een frissigheidje in de nastoot. “Koopje!”, wordt er gesouffleerd. Baron de Crettels 2022, ­Viognier, Pays d’Oc, Frankrijk, €4,99. Dirck III

Geen doorsnee viognier

Naast perzik, abrikoos, mango en gember ook lychees die een braadpan hebben geraakt in het gezelschap van wat hazelnootjes. Rokerigheid, roostertoontjes en romigheid. Marterey 2022, Viognier ­‘Cuvée Colaris’, Pays d’Oc, Frankrijk, €9,95. Colaris

Top down under

Een volstrekt ontspannen, laid back, no worries mate!-viognier. Zachte perzik, rijpe suiker­meloen, lemongrass en grapefruit, wat tropische tonen, een gember­pepertje, wat lichte ­kruiderij, een nootjesvermoeden en milde zuren. Yalumba 2022, Viognier ‘The Y Series’, South Australia, ­Australië, €10,95. Wijnkring

Harold Hamersma
Hadewych Veys

 

Harold Hamersma (66) proeft voor zijn wijnkoop-website De Grote Hamersma jaarlijks zo’n 8000 wijnen. Iedere maand selecteert hij voor Plus Magazine een opvallend trio. Ditmaal zijn dat drie wijnen uit Rioja.

Auteur 

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.