Harold Hamersma: 'Frankrijk weer op één'

Harold Hamersma
Plus Magazine

De diefstal van bijzondere wijnen uit de kelder van een exclusief restaurant. De succesvolle reanimatie van een dood gewaande druif. De druistige ­opmars van alcoholvrije wijnen. Het hele jaar door duiken er wijnnieuwtjes op waar ‘Hilversum’ de kijkers of luisteraars over wil informeren. “Bel Hamersma!”, klinkt het dan op de redacties. Subiet wordt er vervolgens een slinger aan de rolodex gegeven waar onder de W van Wijnspecialist mijn naam is te vinden.

U leest een gratis artikel uit Plus Magazine.

Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.

Zodoende weet ik dat als ‘035’ oplicht, het kengetal van onze mediastad, er iets gaande is geweest in de wijnwereld. “Goedendag Hilversum!”, begroet ik de beller dan al, voordat deze zich kan voorstellen. Om te vervolgen met: “En wat is er nu weer voor breaking news waar ik de 5 in de klok mee kan opvrolijken?” Enfin. Of toepasselijker in dit geval: en vin.

Aldus had ik laatst een redacteur van Langs de Lijn aan de lijn, het iconische sportprogramma op NPO Radio 1, dat ik voor de gelegenheid maar meteen omdoopte in Langs de Wijn. Tijdens het liveverslag van een wedstrijd in de Champions League leek het een fijn idee als ik de recente­ 2023-oogst zou duiden. “Want die was niet best”, had men begrepen. Met een “laat ik dat nuanceren” pakte ik de handschoen (en de kurkentrekker) op. Aldus sprak ik een dik half uur over het feit dat de hoeveelheid ten opzichte van het jaar ervoor tegenviel in Frankrijk, Italië en Spanje, de drie grootste wijnlanden ter wereld. En dat identieke oorzaken de belangrijkste wijnbouwgebieden in die landen parten hadden gespeeld: extreme regen of uitzonderlijke droogte. Maar dat er voor de Franse wijnmakers toch alle reden was om de tricolore aan de hoogste stok te hijsen. Na negen jaar genoegen te hebben moeten nemen met een vermaledijde tweede plek in de ­wereldwijde wijn-Champions­ League, staat Frankrijk nu weer nummer één.

“Geweldig!”, jubelde de andere kant van de lijn. En of ik hetzelfde ook in de uitzending kon vertellen. Maar dan wel graag binnen een klein half minuutje. Wilt u mij echter ­beloven dat u wat langer de tijd neemt om van mijn Franse selectie te genieten? De wijnen verdienen het.

Dierenmanieren

Alle beestjes van de Tussock Jumper-­serie hebben een trui aan. In dit geval is een varken de geluk­kige.­ Zou de cv in de varkensflat zijn uitgevallen? Of is het te koud in de scharrelzone? Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat het een prima ­merlot is. Soepel, sappig donker fruit, pruim, voorzichtige laurier en wat mohair-tannines.

Tussock Jumper 2022, Merlot, Vin de France, €5,49. Jumbo

Lafond, très bon

Rhône rood. Grenache voor het kersen­fruit en de hint van exclusieve chocola, syrah voor de pittige peper, plus wat mourvèdre, die zo fijn naar dure sigaren kan geuren en een stoere structuur geeft. Opgeteld: helder en opgewekt van smaak en toch een indrukwekkende mondvol.

Domaine Lafond 2020, Roc-Epine, Lirac, Frankrijk, €12,95. Wijnkoperij Henri Bloem

Ode aan l’Odalet

Niet zo’n zoetsappig lachebekkie. Daar zijn het de druiven niet voor. Maar wel is-ie toeschietelijk en ­bovendien een aangename tafel­genoot die aardig kan vertellen over avonturen in het donkere kreupelhout. Het duo syrah-marselan rept over bitterzoete kersen, bramen en laurierdropjes.

L‘Odalet 2022, Syrah Marselan, Pays d‘Oc, Frankrijk, €6,19. Picnic

Harold Hamersma
Hadewych Veys

 

Harold Hamersma (66) proeft voor zijn wijnkoop-website De Grote Hamersma jaarlijks zo’n 8000 wijnen. Iedere maand selecteert hij voor Plus Magazine een opvallend trio. Ditmaal zijn dat drie wijnen uit Rioja.

Auteur 

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.