Lenny Langerveld: 'Koekoeksklok'

Lenny Langerveld
Hadewych Veys

Ik kijk graag naar het tv-programma Je huis op orde. Gezinnen die aan hun spullen ten onder gaan, worden geholpen met opruimen. Het bomvolle huis wordt behendig leeggetrokken en alle aardse bezittingen worden uitgestald in een kolossale loods. En dan blijkt dat er 100 keukenmesjes zijn, 125 bordspelen, 170 plastic bakken, 85 paar laarzen en 450 paar sokken. Een ­confronterend moment.

U leest een gratis artikel uit Plus Magazine.

Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.

Zelf heb ik bar weinig spullen. Dat is geen verdienste, zeg ik er gelijk bij. Spullen maken me onrustig. Ik vind het prettig om bij vrienden naar de uitgestalde snuisterijen en verzamelde kunst te kijken. Maar bij mij in de woonkamer vind je slechts een flesje met Saharazand, drie kaarsenstandaards en vier strekkende meters met boeken. Weggooien? Een makkie. Als er in de boekenkast een boek bij komt, moet er ook een boek uit. Om het half jaar wissel ik de zomerkleren en de winterkleren om. 

Wat ik drie jaar niet gedragen heb, gaat er onverbiddelijk uit. Dat heeft ook nadelen. Die éne groene trui had ik nóóit moeten weggooien en ook het boek De kracht van het nu mis ik nog wekelijks. Maar afgezien daarvan, kan ik het iedereen aanbevelen. Mijn zus heeft nog een geducht aantal dozen met kleding van – en herinneringen aan – onze overleden­ ­­ouders. Ik nam slechts een mosgroene stropdas van mijn vader mee uit het ouderlijk huis, de koekoeksklok en het gebutste wasknijpermandje van mijn moeder. 

Héél blij mee!

Lenny Langerveld
Plus Magazine

 

Lenny Langerveld is al vele jaren redacteur bij Plus Magazine. Zij is hoofd van de rubriek Mens & Samenleving en schrijft regelmatig over zaken die haar opvallen in de media en het nieuws.

Auteur 
  • Lenny Langerveld