Ben ik verzekerd tegen faillissement van een reisaanbieder

De laatste tijd zijn veel reisaanbieders en luchtvaartmaatschappijen failliet gegaan. En niets zo vervelend als een vakantie die in het water valt. Maar hoe weet u of u verzekerd bent tegen faillissement van de reisorganisatie? Zo controleert u dit.

Een aanbieder van een pakketreis of een gekoppeld reisarrangement is verplicht om maatregelen te nemen tegen faillissement, de zogenaamde garantieregeling. Bij een pakketreis geldt dit voor alle onderdelen die de reisaanbieder verkoopt; bij een gekoppeld reisarrangement alleen voor de specifieke onderdelen van het reisarrangement die door de aanbieder worden verkocht.

Wat zijn uw rechten?

Als een reisaanbieder is aangesloten bij een garantiefonds, dan bent u verzekerd van ofwel een restitutie van uw geld, of van een overname van de reis door een andere aanbieder.

Als u nog niet op reis bent, maar al wel (een deel van) de reissom hebt betaald, dan moet de reisaanbieder zorgen dat u uw geld terugkrijgt. Een alternatief is dat een andere reisorganisatie de reis overneemt, zodat u wel gewoon weg kunt.

Als u al op vakantie bent en het vervoer naar uw bestemming ook werd verzorgd door de reisaanbieder, dan moet deze ervoor zorgen dat u weer thuiskomt. Hoe dit geregeld wordt, is aan de reisaanbieder.

De meest voorkomende garantiefondsen zijn:

  • Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)
  • Garantiefonds voor Gespecialiseerde Touroperators (GGTO)
  • Stichting Take Over (STO)
  • HISWA boekingsgarantie

Zo controleert u of de reisaanbieder is aangesloten bij een garantiefonds

Op de website, in een reisgids of de reisfolder van de betreffende aanbieder moet u kunnen vinden of de organisatie is aangesloten bij een van de garantiefondsen. U herkent deze in ieder geval aan een logo van het betreffende fonds, maar soms staat er ook informatie op de website.

Tip: controleer ook kort voor vertrek of de aanbieder nog steeds is aangesloten, om te voorkomen dat u voor een nare verrassing komt te staan. Dit kunt u het beste rechtstreeks bij het garantiefonds doen, omdat het mogelijk is dat een aanbieder (tijdelijk) niet meer is aangesloten.

Staat er nergens een logo of vermelding? Neem dan contact op met de reisaanbieder en vraag welke maatregelen er zijn genomen om reizigers als u te beschermen tegen een faillissement. De organisatie is verplicht u deze informatie te verstrekken.

Failliet en geen goede voorzorgsmaatregelen, wat nu?

Als uw reisaanbieder failliet is en geen goede maatregelen heeft genomen, dan kunt u het beste contact opnemen met de curator. Hij of zij kan u vertellen of de reis nog doorgaat en of u geld kunt terugkrijgen. In het centraal insolventieregister van Rechtspraak.nl kunt u de contactgegevens van de curator vinden.

Faillissement van een luchtvaartmaatschappij

Bij een luchtvaartmaatschappij gaat het er iets anders aan toe. In tegenstelling tot bij pakketreizen of gekoppelde reisarrangementen gelden er voor (lijn)vluchten geen verplichte garantieregelingen. Wel kunt u bij sommige luchtvaarmaatschappijen een verzekering tegen faillissement afsluiten. U kunt dan in geval van faillissement contact opnemen met de luchtvaartmaatschappij. Bij een chartervlucht moet de reisaanbieder wel een nieuwe reis voor u regelen.

Bronnen: ConsuWijzer & Radar