Compensatie bij een agressieve passagier?

Luchtvaartreizigers die vertraging oplopen hebben recht op financiële compensatie, tenzij de vertraging te wijten is aan overmacht, zoals bij onverwacht slecht weer. Een vraag die nu in een rechtszaak speelt, is of er recht op compensatie is voor vertraging veroorzaakt door een agressieve passagier.

In deze zaak kocht een passagier een ticket bij het Portugese TAP voor een vlucht van Brazilië via Lissabon naar Oslo. Het toestel waarmee de passagier vanuit Brazilië naar Lissabon zou vliegen, vertrok te laat omdat op een eerdere vlucht een passagier andere passagiers had aangevallen en zelfs had gebeten. De piloot moest een noodlanding maken, waardoor de vertraging ontstond. Door het verlate vertrek miste de passagier zijn vlucht naar Oslo en hij kwam een dag te laat aan.

TAP weigerde de financiële compensatie te betalen met een beroep op onvoorziene omstandigheden. De passagier accepteerde dat niet en stapte naar de Portugese rechter, die op zijn beurt advies vroeg aan het Europese Hof van Justitie.

Andere maatschappij

Het Hof oordeelde dat TAP compensatie moet betalen als niet alle redelijke maatregelen zijn getroffen om vertraging te voorkomen. Als de luchtvaartmaatschappij zelf heeft bijgedragen aan het storende gedrag van de passagier of als de passagier zich op de luchthaven al storend gedroeg, dan moet de luchtvaartmaatschappij de compensatie betalen. Ook had TAP de passagier sneller naar Oslo moeten laten reizen, desnoods met een vlucht van een andere maatschappij.

Het is nu aan de Portugese rechter om te oordelen of TAP in deze zaak voldoende maatregelen heeft getroffen. De uitspraak van de Portugese rechter heeft gevolgen voor alle Europese passagiers.

Bron:
ECC Nederland

Bron(nen):