Foutje, bedankt!

Wat te doen bij een verkeerde overboeking

Getty Images

Eén verkeerd cijfertje of lettertje en het kan zomaar gebeuren dat u per ongeluk geld overmaakt naar een verkeerde bankrekening. Oeps. Wat nu?

Het overkwam de 80-jarige Leonie de Ruyter*. Ze wilde €170.000 schenken aan haar dochter, die op het punt stond een huis te kopen. Ze moest alleen nog even het rekeningnummer invullen. Maar toen ging het mis. “Toen ik een paar dagen later voor de zekerheid mijn bank belde, ontdekte dat ik geld verkeerd had overgeboekt”, vertelt De Ruyter. “Ik zou het geld kwijt zijn. Ik wist niet wat ik hoorde want er was toch naamnummercontrole? Hoe was dit mogelijk?”

Naam-nummer controle

Dit voorbeeld is van enige jaren geleden en inmiddels helpt de techniek om bankklanten beter te beschermen tegen foutjes met grote gevolgen. De naam-nummer controle geeft in veel gevallen en bij veel banken een teken dat er iets niet klopt, voordat het geld definitief wordt overgeboekt.

 

21 dagen wachttijd

Maar desondanks gaat het toch nog wel eens mis. Dan kloppen de naam en het bankrekening nummer wel, maar staat er bijvoorbeeld een komma verkeerd in het bedrag. Dat overkomt niet alleen particulieren, ook de gemeente gaat wel eens de mist in.

Gaat het mis? Dan moet u zo snel mogelijk contact opnemen met de bank. Die zal de ontvanger verzoeken het geld terug te boeken. Dat kunt u ook zelf doen als u op uw afschriften kunt zien naar welk persoon of bedrijf u het geld hebt overgemaakt. Komt het geld niet terug? En u weet niet wie u hebt verblijd met een onverwachte som geld op zijn rekening? Dan geven banken meestal pas na 21 dagen de contactgegevens vrij. Dat hebben zij onderling afgesproken. U kunt voor die tijd juridisch hulp inschakelen en de geldsom terugvorderen door middel van een beroep op onverschuldigde betaling. Van de bank zult u waarschijnlijk niets ontvangen. In de Algemene Bankvoorwaarden staat dat banken niet verplicht zijn om te controleren of de naam en het rekeningnummer correct zijn. Leonie de Ruyter nam het zekere voor het onzekere en schakelde een advocaat in. Die kregen de bank zo ver de gegevens van de ontvanger binnen enkele dagen prijs te geven. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Er moest zelfs een sommatiebrief aan te pas komen.

Netjes teruggestort

De Ruyter had geluk. Ze was een paar duizend euro aan advocaatkosten kwijt, maar ze kreeg al haar geld terug. Het geld bleek te zijn overgemaakt naar een slapende rekening die in handen was van een executeur testamentair. Die heeft het geld netjes teruggestort. Ik ben hem enorm dankbaar en mijn dochter ook want die woont inmiddels in haar mooie nieuwe huis.

Ineens een vermogen ontvangen, wat nu?

Maar wat moet je doen als je ineens een vermogen op je rekening gestort krijgt, waar je geen recht op hebt. Dan hoor je dat natuurlijk netjes te melden bij de bank, maar terugstorten hoeft niet altijd. Het geld parkeren totdat de rechthebbende zich meldt, mag ook oordeelde het Hof.



*De naam van Leonie de Ruyter is om redenen van privacy gefingeerd.