Helft gemeenten biedt subsidie tuinverduurzaming

Tuin verduurzaming
Getty Images

In meer dan de helft van de 342 Nederlandse gemeenten kunnen woningeigenaren in 2024 subsidie aanvragen om hun tuin te verduurzamen. In praktijk hebben bij tuinverduurzaming 21 procent van de mensen gebruik gemaakt van subsidie. De overgrote meerderheid heeft de spaarrekening aangesproken.

Dit blijkt uit onderzoek van Centraal Beheer. Een kwart van de woningeigenaren heeft afgelopen jaren de tuin verduurzaamd. Dat is een verstandige ontwikkeling want bij hevige neerslag en bij flinke hitte heb je veel baat bij een groene tuin zonder al te veel tegels. Een groene tuin kan waterschade beperken. Een van de oorzaken van waterschade bij hevige neerslag is dat het water in veel tuinen moeilijk de grond in kan. In een groene tuin gaat het water afvoeren makkelijker dan in een tuin met veel tegels. 125 gemeenten bieden daarom subsidie voor het verwijderen van tegels.

Een andere maatregel is het afkoppelen van de regenpijp. Het water stroomt dan niet het riool in, maar wordt opgevangen in een regenton of in een ondergrondse waterberging. In droge tijden kan het water worden gebruikt om de planten water te geven. In 156 gemeenten is er subsidie voor een regenton, nog eens 135 gemeenten bieden subsidie voor een regenwatertuin.

Onwetend

Er is veel onwetendheid over tuinverduurzaming. Drie van de vier tuinbezitters vindt de zorg voor de natuur in de eigen omgeving belangrijk. Ook vindt veel tuinbezitters dat iedereen met zijn eigen tuin moet helpen om de gevolgen van extreem weer op te vangen. Aan de andere kant weet ruim tachtig procent van de tuinbezitters niet hoe ze de tuin kunnen verduurzamen. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van Milieu Centraal.

Tips voor het verduurzamen van de tuin zijn te vinden op weekvandegroenetuin.nl

Auteur 
Bron 
  • Consumentenbond