Hoge gasprijs leidt tot meer houtstook

Hout stoken kachel veilig en sociaal
Getty Images

Een op de drie huishoudens met een haard of kachel hebben in 2023 meer gestookt dan in de jaren ervoor. De belangrijkste reden om meer hout of houtpellets te gaan stoken was de hoge gasprijs.

Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers uit het onderzoek Belevingen 2023. Maar liefst 84 procent van de huishoudens noemde de hogere gasprijs de belangrijkste reden om meer te stoken. Andere, minder genoemde redenen zijn het gemak om aan hout en houtpellets te komen, meer thuis zijn en dat het vaker koud was dan in eerdere jaren. 

 

Iets minder dan een op de vijf huishoudens met een haard of kachel is juist minder hout en houtpellets gaan stoken. Iets minder dan de helft doet dit vanwege het klimaat. Een kwart vindt stoken duur of slecht voor de gezondheid. Ook overlast voor de buren, moeilijke verkrijgaarheid van hout en houtpellets zijn redenen om minder vaak de haard en kachel aan te steken. 

 

Oudere huizen

Vijftien procent van de huishoudens heeft in de woning een haard of kachel waarin hout of houtpellets verbrand kunnen worden. Dat zijn zo’n 1,2 miljoen huishoudens. Koopwoningen, vrijstaande woningen en woningen met een bouwjaar 1945 of eerder hebben relatief vaak zo’n haard of kachel. 

Auteur