Vrijwel alles is te leasen, maar let wel op deze punten

Getty Images

Bij 'leasen' denk je al snel aan een auto, maar je kunt ook cv-ketels, e-bikes en matrassen leasen. Interessant als je niet per se iets wil bezitten of als je niet in één keer een flink geldbedrag kwijt kan. Toch zitten er addertjes onder het gras.

Langdurig contract

Als je iets least, ga je een langdurig contract aan. En daarmee ook een maandelijkse verplichting. "Je moet dus een stabiel inkomen hebben", zegt Marcel Warnaar van het kennisteam van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). "Als het niet lukt om te betalen, kunnen ze beslag leggen op je inkomsten. Je moet goed onderzoeken of je er vanaf kunt en onder welke voorwaarden. Als een product kapot gaat, wat gebeurt er dan?" Volgens hem is het bij veel producten daarom handiger om lange tijd geld opzij te leggen en op een later moment iets aan te schaffen. 

Kleine lettertjes 

Joyce Donat van de Consumentenbond sluit zich daar bij aan. Ze wijst bovendien op de kleine lettertjes die vaak in het contract staan: "Bekijk goed wat de regels zijn omtrent contractbreuk. Stel je raakt je baan kwijt of je moet onverwachts verhuizen, zit je dan vast aan je geleasete cv-ketel? Mag je het contract verbreken of de ketel meeverhuizen?" 

Kijk naar de levensduur

Of het verstandig is om te leasen, hangt vooral af van het product, zegt Donat. De Consumentenbond deed eerder onderzoek naar de kosten van leaseproducten. De conclusie: in het geval van leasen ben je al snel vijf keer duurder uit dan wanneer je iets koopt. Veel apparaten gaan jaren mee. Leasen kost dan, zeker op lange termijn, een hoop geld. Dat geldt bijvoorbeeld voor wasmachines en cv-ketels. 

Leasen biedt gemak

Veel mensen kiezen er toch voor om iets te leasen, en dan vaak om het gemak. Het is inclusief reparaties, bij witgoed zit de montage er vaak bij in en je hoeft niet in één keer een groot bedrag neer te leggen. Bij veel verhuurders kun je na een paar jaar het apparaat inruilen voor een nieuwer model, maar dan gaat er wel een nieuw contract in. Met een nieuwe looptijd.

Maar, pas op..

Toch zitten ook aan deze gemakken vaak weer voorwaarden vast. Eerder schreef Gabriëlla Bettonville van het Nibud een blog over het leasen van fietsen via Swapfiets: "De leasefiets klinkt heel aantrekkelijk, maar als je de kleine lettertjes leest, wordt het toch wat minder aantrekkelijk. Als je fiets wordt gestolen, kost je dat 40 euro. Als hij niet op slot stond zelfs 100 euro. Het voordeel van de leasefiets is dat als de fiets kapot is, deze binnen twaalf uur wordt gerepareerd of je krijgt een nieuwe. Maar bij veel fietswinkels kun je ook binnen twaalf uur terecht."

Leasen is lenen

Daarnaast is leasen voor de wet officieel geen lening, maar heeft het er wel alle kenmerken van, benadrukt Warnaar van Nibud: "Zodra je zo'n contract aangaat, heb je minder ruimte om te lenen voor andere dingen. Bij het afsluiten van een hypotheek nemen ze een leasecontract mee om de hoogte te bepalen van wat je kunt lenen." Kortom: er is geen algemene conclusie te trekken over leasen, of het wijsheid is of niet. Voor het ene product gelden andere voorwaarden en kosten dan voor het andere. Verdiep je goed in de voorwaarden en bereken van tevoren uit hoeveel je kwijt bent over de gehele leaseperiode.

Tips voor het leasen van witgoed van de Consumentenbond:
- vraag je inboedelverzekeraar of schade aan een gehuurd apparaat gedekt is
- sluit niet klakkeloos een serviceplan af. Kijk goed wat er in staat en of je daar wel op zit te wachten
- moet het apparaat via een smalle doorgang naar binnen, check dan of plaatsing gratis is
- kijk goed of het wel slim is om een apparaat te ruilen gedurende de huurperiode, want er gaat dan een nieuw contract in van vaak 3 of 5 jaar

Bron: RTL Nieuws, Consumentenbond