Belastingdienst belt met duizenden Nederlanders voor hulp bij aangifte

De Belastingdienst belt met zeker twaalfduizend Nederlanders die hulp nodig hebben bij de belastingaangifte van 2019. Dat heeft de Rijksoverheid dinsdag bekendgemaakt.

Normaal gesproken worden mensen die hulp nodig hebben bij een eenvoudige belastingaangifte uitgenodigd bij een belastingkantoor, maar vanwege de coronacrisis zijn alle fysieke afspraken geannuleerd. Mensen die zo’n afspraak hadden staan, hebben automatisch uitstel gekregen tot 1 september voor het invullen van de aangifte. In plaats van een fysieke afspraak worden ze nu dus gebeld door een belastingmedewerker. De mensen die het betreft hoeven zelf geen actie te ondernemen, want de Belastingdienst neemt via een brief contact met ze op.

Eenvoudige aangifte

De telefonische hulp richt zich op mensen die vorig jaar een eenvoudige aangifte hebben gedaan die volledig overeenkwam met de vooraf ingevulde aangifte, dus zonder aanvullingen. Zij vormen een derde van het totaal aantal mensen met een hulpafspraak. Momenteel wordt nog onderzocht of ook mensen met een complexere aangifte, bijvoorbeeld met aftrekposten, telefonisch geholpen kunnen worden.

Uitstel

Niet alleen de mensen die een afspraak hadden staan voor hulp bij aangifte hebben automatisch uitstel gekregen tot 1 september 2020. Dat geldt ook voor iedereen met een DigiD-machtigingscode die is uitgenodigd om aangifte te doen en nog geen aangifte heeft gedaan of zelf uitstel had aangevraagd.

Fysieke afspraken

Het is nog niet bekend wanneer de hulp bij aangifte weer op normale wijze, dus op locaties in het hele land, geboden kan worden.

Bron: Rijksoverheid