Coronavirus: Kun je als grootouder nog op je kleinkind passen?

Ruim een derde van de opa’s en oma’s past op de kleinkinderen, vooral bij jonge gezinnen. Maar kan dat nog wel nu het coronavirus zich steeds sneller verspreid? 

Kinderen kunnen het virus bij zich dragen en daardoor overdragen aan andere leden binnen het gezin. Ouderen met een goede gezondheid kunnen vaak wel tegen een stootje, maar ouderen met een zwakke gezondheid kunnen er beter voor kiezen om niet op de kleinkinderen te passen. 

Toch kan het lastig zijn voor grootouders om nee te zeggen wanneer beide ouders aan het werk moeten en er niemand beschikbaar is om op de kinderen te passen. Ook valt een groot deel van het sociaal contact weg. Viroloog Anne Wensing adviseert ouderen om het heft in eigen handen te nemen en toch nee te zeggen. Dat hoeft niet altijd tot een compleet sociaal isolement te leiden. Pak wat vaker de telefoon of gebruik facetime, zo luidt het advies van Wensing. Hoe je het beste kunt videobellen, lees je hier

Daarnaast zitten medewerkers van de ouderenbond ANBO klaar voor een praatje, voor ouderen die weinig of geen contact hebben met familie. 

Bron(nen):