Kinderen gaan tijdens lockdown vaker naar opa en oma

Nu basisscholen en kinderopvangcentra gesloten zijn vanwege het coronavirus, passen grootouders vaker op hun kleinkinderen dan voorheen. Het gaat om zo'n 66 procent van de opa's en oma's, zo blijkt uit een peiling onder bijna duizend lezers van deze site.

Zware tijd

Diny Vos past nu niet één maar drie dagen op haar kleinzoon van vijf jaar oud. "Mijn werk (een winkel) is verplicht gesloten en de ouders moeten beide doorwerken", zo reageert ze op onze peiling. Ook oma Ellen past twee dagen per week op haar kleinkinderen: een baby van zes maanden en een peuter van drie. Ze helpt daarmee haar zoon en schoondochter uit de brand. "Ik hoop dat ik het volhou tot de dagopvang weer open kan. Ik vind het een zware tijd voor ouders met kinderen."

Risico

Maar lang niet alle opa's en oma's zien extra oppasdagen nu zitten. Naar de Britse variant van het coronavirus wordt nog onderzoek gedaan, maar mogelijk verspreidt deze mutatie zich sneller en makkelijker dan de oude variant. Voor opa Huub reden genoeg om voorlopig niet op te passen. "Kinderen komen vaak met elkaar in contact. De kans dat ze het virus overdragen, ook al hebben ze zelf nog geen klachten, is groot. We nemen geen risico. Vanaf het begin is steeds gezegd: vermijd contact met kleinkinderen."

Basisscholen en kinderopvang

De basisscholen en de kinderopvanglocaties blijven in ieder geval tot 8 februari dicht. De noodopvang blijft wel open. Volgens het Outbreak Management Team lijken kinderen in dezelfde mate ontvankelijk en besmettelijk voor het virus als bij de ‘oude’ variant. Daar is nog wel meer bevestiging voor nodig. Ook zijn er nog te veel zorgen over het aantal besmettingen in Nederland en over de verspreiding van nieuwe varianten van het virus in de samenleving. Daardoor is het niet mogelijk om basisscholen en kinderopvanglocaties eerder te openen.

Bron: Rijksoverheid