'Meeste corona-maatregelen verlengd tot 20 mei'

De basischolen gaan vanaf 11 mei stapsgewijs weer open, maar de overige maatregelen van de 'slimme lockdown', blijven van kracht tot 20 mei. Rutte: 'De vrijheid van de één mag niet ten koste gaan van de gezondheid van de ander.'

Dat meldde RTL Nieuws. en is inmiddels bevestigd tijdens een persconferentie op 21 april die door 8 miljoen Nederlanders is bekeken.

De belangrijkste basisregels, blijven dus van kracht:

  • Blijf zoveel mogelijk thuis.
  • Doe boodschappen alleen. 
  • Houd 1,5 meter afstand.
  • Verkoudheidsklachten? Blijf thuis
  • Was je handen
  • Hoest en nies in elleboog

Verpleeghuizen

Dat betekent onder meer dat de beperkte bezoekregelingen in verpleeghuizen nog tot 20 mei van kracht blijven. Omdat de overheid weet dat dit zwaar is, is er een aanvullend onderzoek gestart om te kijken naar de mogelijkheden van versoepeling. Over dit geplande onderzoek is nog niet meer bekend.

Seniorenorganisatie KBO-PCOB noemt dit op Radio 1 een 'harde boodschap voor ouderen'. Het uitblijven van bezoek vindt KBO-PCOB bijna onmenselijk en daarom pleit de ouderenorganisatie voor het aanwijzen van minimaal één vast mantelzorger. Bovendien komen er verschillende 'pilots' (proeven) om te kijken hoe en wanneer het beleid in verpleeghuizen versoepeld kan worden. Wat de ouderenorganisatie betreft starten deze proeven zo spoedig mogelijk.

Werk&OV&Horeca

Ook het openbaar vervoer blijft aan banden en van werkgevers en werknemers wordt gevraagd zich nog tot 20 mei aan de 'slimme lockdown' te houden en dus zoveel mogelijk thuis te blijven en vanuit huis te werken. Horeca blijft tot 20 mei gesloten.

Tandartsen

Tandartsen en mondhygienisten mochten altijd al op blijven, maar hebben er zelf voor gekozen de deuren te sluiten. Of dat voor die beroepgroepen zo blijft, is niet helemaal duidelijk. Maar andere contactberoepen zoals kappers, nagelstylisten en masseurs blijven verplicht gesloten.

Scholen

Eerder vandaag lekte het advies van het Outbreak Management Team (OMT) waarin de mogelijkheden voor het versoepelen van enkele maatregelen op een rij werden gezet.
Volgens het OMT is de kans dat kinderen zwaar getroffen worden door corona klein. Dat maakt het 'risico beheersbaar', maar het OMT beveelt wel aan het onderwijspersoneel meer te testen. Het advies om thuis te blijven bij milde klachten blijft waarchijnlijk hoe dan ook van kracht.

Hoe de scholen de deuren waar gaan openen is nog niet duidelijk, waarschijnlijk gaat dit ook in stappen, zoals eerst met kleinere groepen en 'halftijds.

Voortgezet onderwijs is gevraagd zich te richten op het openen van '1,5 meter scholen' vanaf 1 juni.

 

Sporten

Jongeren tot 18 jaar mogen waarschijnlijk ook weer gaan sporten. Daarbij geldt tot 12 jaar dat trainen wel mag, maar wedstrijden niet. Ouders mogen niet langs de lijn staan, douchen doe je thuis. Van 12 tot 18 jaar geldt als aanvullende maatregel dat een sporttraining zo ingericht moet zijn dat je 1,5 meter afstand kunt houden.

Grote evenementen, inclusief eredivisie voetbal,  zijn nu verboden tot 1 juni. Dat verbod wordt verlengd tot 1 september.

Dinsdag 21 april om 19.00 uur geeft de minister-president meer details over de corona-maatregelen.