Zelf naar de supermarkt gaan of niet? Dit doen Pluslezers

Een ruime meerderheid van de Pluslezers (87 procent) gaat vooralsnog zelf naar de supermarkt om boodschappen te halen. De overige 13 procent laat vanwege de coronacrisis boodschappen bezorgen door een bezorgdienst of schakelt een bekende in. Dat blijkt uit een poll op Facebook waar meer dan 2.000 Pluslezers op reageerden.

Uit de reacties blijkt dat Pluslezers die zelf naar de supermarkt gaan wel enkele voorzorgsmaatregelen in acht nemen. ‘Voldoende afstand bewaren’ en ‘contactloos betalen’ moeten besmetting met het coronavirus volgens hen zo klein mogelijk maken.

Bezorgen

Zo’n dertien procent van de Pluslezers laat de boodschappen bezorgen door een bekende of een bezorgdienst, hoewel dat laatste in sommige gevallen lastig is. Supermarkten hebben het druk met bezorgen waardoor boodschappen soms pas een week ­(of nog) later bezorgd kunnen worden. Familieleden of bekenden schieten soms te hulp, bijvoorbeeld bij Pluslezer Gea: "Ik ben al bijna 1 week niet in de supermarkt geweest omdat ik bij een risicogroep hoor. Gelukkig werkt mijn dochter in de supermarkt en neemt boodschappen voor mij mee.”

Coronahulp

Voor mensen die om welke reden dan ook zelf de deur niet uit kunnen en geen boodschappen kunnen laten bezorgen, ontstaan er in het land steeds meer lokale initiatieven die steun bieden. In Almere is het initiatief Coronamaatjes bijvoorbeeld gestart. Almeerders met een kwetsbare gezondheid kunnen via Facebook om hulp vragen, en inwoners die iets voor hen willen betekenen kunnen zich hier aanmelden. Ook in onder meer Salland, Utrecht, Nijmegen en Venray duiken dit soort initiatieven op.

Seniorenuurtje

In enkele Europese landen, zoals IJsland en Ierland, hebben supermarkten nu ook zogenaamde ‘seniorenuurtjes’ ingevoerd. Iedere dag, bijvoorbeeld in de ochtend, opent de supermarkt haar deuren speciaal voor ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid. We vroegen Pluslezers eerder deze week of Nederlandse supermarkten dit ook moeten gaan doen. Van de ruim 5.200 respondenten gaf 91 procent aan dit wel te zien zitten.

Advies RIVM

Het RIVM stelt overigens dat wie geen klachten heeft zoals koorts, hoest of verkoudheidsklachten nog gewoon boodschappen kan gaan doen. Het is wel belangrijk om tenminste 1,5 meter afstand te houden tot anderen. Mensen met een kwetsbare gezondheid wordt geadviseerd om contact met anderen zoveel mogelijk te vermijden.

Hier vindt u een lijst met supermarkten die boodschappen bezorgen.