Ik was erbij: de eerste Apple Macintosh

Dertig jaar geleden presenteerde Steve Jobs de allereerste compacte computer van Apple: de Macintosh. Wim Fournier was een van de eerste gebruikers in Nederland: ''Hier wachtten we op!''

'Als algemeen secretaris van een branche-organisatiemaakte ik het verenigingsblad. Dat ging nop op de ouderwetse ambachtelijke manier: met een blocnote en balpen ging ik op stap. Thuisgekomen schreef ik mijn verhaal, een juffrouw tikte het uit en na correctie ging het naar de drukker, waar het werd gezet. Dan nog een correctieronde en proeven van de opmaak, het was langdurig en tijdrovend. Dat moest toch vlugger kunnen?

Het regelen van een Apple

En toen net terug van vakantie zag ik een paginagrote advertentie in De Telegraaf met de aankondiging van de Apple Macintosh 128K. Onmiddelijk begreep ik: dat was het, dáár zaten we op te wachten!

's Maandags ging ik meteen naar een kantoorbenodigdhedenwinkel in de buurt die genoemd werd in de advertentie. Deze mensen voelden zich wel wat overrompeld, maar na een paar uur en wat telefoongesprekken met Apple in Zeist hadden we het plaatje rond.

Gebruiksaanwijzingen lezen

Het was wel een investering. Hoe overtuigde ik het bestuur dat dit een verstandige keuze zou zijn? Eerlijk gezegd had ik er weinig fiducie in dat ik groen licht zou krigjen. Dus nam ik zelf de verantwoordelijkheid. Ik huurde een Apple voor drie maanden, met alles erbij wat ik nodig had voor het opmaken van een tijdschrift, en ging aan de slag. Stekker in het contact, de knop op ''aan'', schijfje in de gleuf en typen maar. Keer op keer de gebruiksaanwijzing hardop lezen om te begrijpen hoe het moest. Het weekend was om en ik had twee pagina's af, nog 76 te gaan. Ik had mezelf voor een onmogelijke opgave gesteld. Maar het blad kwam af en eigenlijk was ik best tevreden met het resultaat.

Defintief overgenomen

Gespannen wachtte ik de bestuursvergadering af. Eindelijk kwam de bladbespreking. Nee, alles prima hoor, niemand had gemerkt dat het blad 'anders' was. En zo deed Apple definitief zijn intreden in mijn leven.  

Met handtekening van Steve Jobs

''Vanwege het werk van mijn man woonden wij in 1984 in Canada. Mijn man was meteen enthousiast over deze nieuwe computer met muis en grafische gebruikersinterface. Dus werd, eenmaal terug in Nederland voor het gigantische bedrag van 7000 gulden een Macintosh met matrixprinter gekocht. We hebben hem nog steeds, die eerste Mac, met aan de binnenkant de handtekeningen van de makers, inclusief die van Steve Jobs.''
Ida Duran (60), Montfoort.

Wonderapparaat

''Nu wonen we in België, maar in 1984 waren we nog in Nederland. Al in januari van dat jaar nam mijn man contact op met de importeur van Apple, Brandsteder Electronics. Niet lang daarna kwam de heer Brandsterder persoonlijk het wonderapparaat bezorger bij ons op kantoor. De indruk die het in de omgeving maakte dat mijn man zo'n modern ding had! Dat kunnen we ons in het huidige computertijdperk niet meer voorstellen.''
Myrna Ridderikhoff (65) Brasschaat

Bron(nen):
  • Plus Magazine