PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Upgraden naar macOS Sierra

Het nieuwe besturingssysteem voor de Mac, macOS Sierra, is uit. Mac-gebruikers kunnen het gratis installeren. Moet u ook upgraden naar Sierra?

Nieuwe versie besturingssysteem

Apple brengt eens in de een à twee jaar een nieuwe versie van het besturingssysteem voor de Mac uit. Op 20 september 2016 kwam de nieuwste versie van het besturingssysteem uit: macOS Sierra. Dit is versie 10.12. De voorganger is OS X 10.11, El Capitan. Upgraden naar het nieuwe besturingssysteem is gratis en kan via de App Store. Het overstappen gaat meestal soepel. 

Voordelen Sierra

De nieuwste versie van het systeem heet dus Sierra. Deze versie heeft nieuwe handigheden en sommige functies zijn verbeterd. Daarnaast is de computer na de upgrade ook veiliger. Het nieuwste systeem houdt namelijk rekening met nieuwe bedreigingen. Een paar verbeteringen zijn:

 • Introductie van Siri op de Mac. De digitale assistent kennen we al een aantal jaar op de iPhone en iPad, maar is door de komst van Sierra ook beschikbaar op de Mac. Siri helpt u onder andere met berichten en e-mails versturen, documenten zoeken, informatie of foto's opzoeken en de systeemvoorkeuren aanpassen. Dat alles door het geven van gesproken opdrachten.
 • De app Foto's is aangepast. Met de nieuwe functie Aandenkens haalt u momenten van de afgelopen tijd weer terug. Deze functie maakt namelijk automatisch fotoverzamelingen aan van bijzondere momenten, zoals een verjaardag of een verre reis. Daarnaast is de gezichtsherkenning verbeterd en zoekt u voortaan binnen uw foto's naar een plaatje met een bepaald voorwerp of landschap.
 • Tabbladen in apps. De meeste Mac-programma's, zoals Mail en Pages, hebben de mogelijkheid gekregen om te werken met tabbladen, vergelijkbaar als in Safari.
 • Daarnaast zijn de apps Berichten en iTunes verbeterd, kunt u kopiëren en plakken tussen de Mac, iPhone en iPad, en optimaliseert u gemakkelijk de opslagruimte. 

Nadelen Sierra

Het upgraden naar Sierra heeft ook een beperkt aantal nadelen. Sommige programma's werken niet meer helemaal naar behoren. Over het algemeen verloopt de upgrade goed als u aan de systeemeisen voldoet. Dat komt vooral doordat er bij macOS Sierra, naast Siri, geen grote nieuwe functies zijn. Het zijn vooral verbeteringen van bestaande functies en prestaties. Hieronder leest u bekende problemen:

 • Pagina's in gescande pdf's kunnen kwijtraken als u het programma ScanSnap gebruikt en overstapt naar Sierra.
 • Tweetbot werkt niet optimaal binnen de nieuwe macOS.

Systeemeisen

Om te kunnen upgraden naar Sierra moet de computer aan een aantal systeemeisen voldoen. 

Sierra werkt op de volgende modellen:

 • iMac (eind 2009 of nieuwer)
 • Mac Pro (medio 2010 of nieuwer)
 • Mac mini (medio 2010 of nieuwer)
 • MacBook Air (eind 2010 of nieuwer)
 • MacBook (eind 2009 of nieuwer)
 • MacBook Pro (medio 2010 of nieuwer)

Daarnaast moet de computer beschikken over:

 • OS X versie 10.7.5 of hoger
 • 2 GB geheugen
 • 8,8 GB vrije opslagruimte

Bekijk als volgt of uw Mac-computer voldoet aan alle eisen:

 • Klik links in het menu op het Apple-logo.
 • Klik op Over deze Mac.
 • Zorg dat in het venster het tabblad 'Overzicht' openstaat.
 • U ziet bovenaan welke versie van het besturingssysteem nu op de Mac staat. Daaronder staat welke Mac u hebt en uit welk jaar hij komt. Achter 'Geheugen' ziet u of u aan de eis van 2 GB voldoet.
 • Klik op het tabblad Opslag. Achter 'Macintosh HD' staat over hoeveel vrije opslagruimte de Mac beschikt.

Upgraden of niet?

De meeste besturingssystemen hebben bij het uitbrengen wel een paar kinderziektes. Bij Sierra valt dit reuze mee en zijn er tot nu toe geen grote prestatieproblemen bekend. Het nieuwe besturingssysteem brengt wel een aantal nieuwe mogelijkheden en verbeteringen met zich mee.  

Als u wilt upgraden dan is het allereerst van belang dat de computer voldoet aan de systeemeisen. Ook is het handig om te bekijken of uw favoriete programma's werken op het nieuwe besturingssysteem. Het gaat dan vooral om programma's die niet van Apple zijn. Is alles in orde en besluit u te upgraden? Lees dan het artikel 'Mac-computers: nieuwste versie OS X installeren'. Zorg dat u na het upgraden ook telkens de updates van Sierra installeert. In deze updates worden problemen die er nog zijn, namelijk verholpen.

Wat weet u nog over de ontwikkelingen van computer en internet?

De ontwikkelingen op het gebied van computer en internet gaan razendsnel. Kunt u zich bijvoorbeeld de floppy nog herinneren? En weet u wanneer de eerste iPad gelanceerd werd? Test wat u nog weet met de SeniorWeb Geschiedenisquiz. Doet u voor 1 november mee, dan maakt u onder andere kans op een iPad Mini 2. Bovendien ontvangt u na deelname de Beste tijdloze tips!

Reactie toevoegen