Actie tegen medicijnen via Marktplaats 

Medicijnen kopen via internet is alleen legaal bij bepaalde websites.
Getty Images

Als je slaappillen, erectiepillen of zware pijnstillers koopt via Marktplaats, dan duik je eigenlijk het illegale circuit in, met alle risico’s van dien. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en Marktplaats nemen nu samen actie om dit te voorkomen.

Neem bijvoorbeeld het erectiemiddel sildenafil (Viagra) - dat mag alleen via een apotheek verkocht worden met recept van een arts. Marktplaats is geen apotheek, dus het is niet toegestaan. De aanbieder krijgt voortaan een bericht hierover dat het niet mag en dat hij met vragen contact kan opnemen met de inspectie. Dit maakten de inspectie en Marktplaats 14 november bekend. ‘Helaas komt het nog regelmatig voor dat mensen met klachten naar de huisarts gaan, die veroorzaakt worden door de illegale geneesmiddelen die ze via internet gekocht hebben. Wij vragen huisartsen en apothekers hier alert op te zijn. Daarnaast moeten consumenten zich niet laten verleiden deze onveilige geneesmiddelen op deze manier in huis te halen.’

Wat zit erin?

Wat zijn dan die risico’s concreet? Vaak is van illegale geneesmiddelen niet bekend of ze wel veilig zijn, volgens de inspectie. Er zit bijvoorbeeld een andere werkzame stof in, dan dat de verpakking belooft. In plaats van een erectiemiddel zit er dan bijvoorbeeld een ander medicijn in. Als je daar ziek van wordt, is het voor de arts vaak een raadsel wat er aan de hand is. Ook oplichting komt voor. Je bestelt erectiepillen, betaalt, maar ontvangt uiteindelijk niets.

Legaal online medicijnen bestellen

Aan de andere kant worden er steeds meer medicijnen online verhandeld. Is dat dan allemaal verboden? Nee, er zijn meer dan 500 aanbieders die wel zijn goedgekeurd, zoals 'gewone' apotheken die ook via internet medicijnen verkopen, of officiële online apotheken. Je kunt ze herkennen aan een logo met een groen kruis. De goedgekeurde aanbieders zijn ook te vinden in een lijst van de inspectie: https://www.aanbiedersmedicijnen.nl/ Voor een receptgeneesmiddel kun je dus naar een online apotheek, maar ook dan moet je wel een recept inleveren.

Geen gokjes wagen

Dokter Joris Bartstra van de rubriek Dokterspost krijgt regelmatig lezersvragen over de verkoop van online erectiepillen. ‘Probleem met het online kopen van erectiepillen blijft wel dat je niet echt weet wat je koopt en waar het vandaan komt. Vooral als je gezondheid wat kwetsbaarder is, zou ik daarom geen gokjes wagen’, aldus Bartstra in een van de antwoorden.

Auteur