Einde belastingvrij schenken (klein)kinderen in zicht 

Getty Images

Op dit moment mogen ouders en grootouders, (klein)kinderen tussen de 18 en 40 jaar, eenmalig €105.302,- schenken voor de woning. Dit geld mag gebruikt worden voor de aankoop van een huis, het aflossen van de hypotheek of voor een verbouwing. Maar het einde van deze zogeheten ''jubelton'' is in zicht.

Belastingvrije schenking voor starters kent twee kanten 

Waar het kabinet theoretisch gezien starters in de markt wilde helpen bij de aankoop van een woning, laat de praktijk het tegenovergestelde zien. Het voordeel van belastingvrij schenken heeft vooral een positieve uitwerking op (klein)kinderen van vermogende (groot)ouders. Voor hen is het overbieden op een woning makkelijker. Mede hierdoor zijn huizenprijzen explosief gestegen.

Er waren al eerder plannen om de jubelton af te schaffen vanaf 2024, maar volgende jaar wordt al een eerste stap gezet: de jubelton wordt op 1 januari 2023 verlaagd van 106.671 euro naar 27.231 euro. Op 1 januari 2024 wordt deze belastingvrije schenking helemaal afgeschaft. De jubelton is de eenmalige belastingvrije schenking van ouders aan kinderen tussen de 18 en 40 jaar voor de aankoop van een huis. Dit meldt het ministerie van Financiën.

Het bedrag van 27.231 euro is gelijk aan de eenmalige belastingvrije schenking aan kinderen tussen de 18 en 40 jaar. Kinderen mogen dit geld vrij besteden. In 2023 kunnen ouders 27.231 euro belastingvrij schenken aan de kinderen voor de eigen woning of voor vrije besteding. Het is niet mogelijk om beide schenkingen te doen.
De jubelton is in 2017 ingevoerd met de verwachting dat jongeren het geld zouden gebruiken om hypotheekschuld af te lossen. In praktijk gebruikten jongeren het geld vooral om een duurdere woning te kunnen kopen.

Hoge kosten voor schenken bij wegvallen vrijstelling

Wie overweegt kinderen of kleinkinderen een belastingvrije schenking voor het huist te doen, kan dit het best zo snel mogelijk in gang zetten. Wanneer het belastingvrij schenken komt te vervallen, moet de ontvanger over een bedrag van €100.000,- maar liefst €9.339 aan belasting betalen. Betaalt de schenker de belasting dan ligt dit bedrag een stuk hoger en gaat er €10.337,- naar de Belastingdienst. 

Auteur 
  • Manon Echter