Eindejaarstips: Zo schenkt u zo veel mogelijk belastingvrij

U leest hier hoe u zo veel mogelijk belastingvrij kunt schenken.

Belastingvrij schenken
Over schenkingen betaalt u schenkbelasting, maar elk jaar is er een vrijgesteld bedrag. Kinderen hebben in 2013 een vrijstelling van € 5.141; voor anderen is dat € 2.057. Bovendien mag u onder bepaalde voorwaarden, sinds 1 oktober eenmalige belastingvrij €100.000 schenken.

Als u meer wilt schenken dan het vrijgestelde bedrag kunt u eind december schenken en nog eens begin januari.

Tip
U hoeft een vrijgestelde schenking niet vast te leggen, maar het is wel verstandig om bij de bankoverboeking ‘Schenking 2013’ of iets dergelijks te vermelden.

Tip
Wacht niet tot na kerst met geld overmaken, anders loopt u het risico dat de overboeking formeel na 1 januari wordt geboekt.

Met giften aan goede doelen kunt u misschien beter wachten
Giften aan goede doelen, mits deze voorkomen op de lijst van ANBI’s op de site van de Belastingdienst, zijn aftrekbaar. Bij giften aan culturele instellingen tot € 5.000 mag u zelfs 125 procent van het gegeven bedrag aftrekken van uw inkomen. Een gift van € 2.000 levert dan aan belastingaftrek € 2.500 op.

Drempel: er is voor giften een drempel van 1% van uw verzamelinkomen (het totaal van Box 1, 2 en 3) met een minimum van € 60. Alleen het bedrag waarmee giften boven deze drempel uitstijgen, mag u aftrekken. Voor periodieke giften gedurende minimaal 5 jaar is er geen drempel, mits deze giften zijn vastgelegd. U moet deze periodieke giften dit jaar nog laten vastleggen bij de notaris, maar vanaf 2014 mag u ook zelf een schenkingsovereenkomst opstellen.

Tip
Als u niet boven de drempel uitkomt, kijk dan of dit wel het geval is als u de geplande giften over meerdere jaren in één jaar concentreert. Geef bijvoorbeeld in plaats van 5 jaar lang € 100 dit jaar eenmalig € 500.

Tip
Vanaf volgend jaar hoeft u niet meer naar een notaris om periodieke giften te laten vastleggen. Wilt u dit jaar nog schenken? Veel goede doelen regelen een (gratis) notaris voor periodieke giften boven een bepaald bedrag. Informeer daarnaar bij het betreffende goede doel.

Bron(nen):
  • geldenrecht.nl