Aantal nep-webshops stijgt explosief tijdens feestdagen

In de feestelijke decembermaand verschijnen er helaas plotseling veel nieuwe nep-webshops. De oplichters willen uiteraard inspelen op de zoektocht van Nederlanders naar leuke en goedkope cadeautjes. Trap je erin, dan krijg je niets geleverd, of iets van slechte kwaliteit.

Dat blijkt uit onderzoek van SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland). SIDN gebruikt een speciaal programma om illegale webshops op te sporen, FaDe (Fake Detector). In september vond de stichting 480 verdachte sites, een maand later waren het er 406. Deze maand heeft het programma maarliefst 2263 dubieuze adressen opgespoord. Ook de leeftijd van de websites zegt wat in september en oktober was de helft van de adressen minder dan drie maanden eerder geregistreerd. In november was de helft minder dan drie weken oud.

Meld u aan voor de nieuwsbrief van IkWoonLeefZorg

Op IkWoonLeefZorg.nl vindt u alles wat u wilt weten over langer zelfstandig wonen, hulp & zorg en financiën. Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang gratis het e-magazine Fijn Wonen. Vol handige tips om vandaag en morgen fijn te blijven wonen.

Herken de oplichters

Consumenten kunnen oplichtingssites herkennen door te kijken naar de manier van betalen. „Vaak bieden webshops meerdere betaalmogelijkheden, zoals iDEAL. Als je daar niet mee kunt betalen, kan het een aanwijzing zijn. En als je alleen maar met creditcard kunt betalen, kan het ook verdacht zijn”, zegt SIDN. Hoeveel mensen in de oplichting trappen en hoeveel geld ze kwijt zijn, is niet bekend. „Maar dat het veel geld oplevert, is duidelijk, anders zouden oplichters het niet doen.”

Bron: Telegraaf