De beste tips voor de mooiste kerstboom

Getty Images

Als u dit jaar een kerstboom van meer dan twee meter in huis haalt, bent u niet de enige: de grote kerstboom wint aan populariteit, meldt de Vereniging voor Nederlandse Kerstbomenkwekers (VNK). Hoe u de mooiste boom uitkiest én hoe u de boom mooi houdt, leest u hier.

Nordmann onverminderd populair

De Nordmann is nog altijd de meest gewilde kerstboomsoort. De naalden van deze boom prikken niet en vallen nauwelijks uit. Ideaal, zeker nu steeds meer mensen de kerstboom al vroeg in huis halen – steeds vaker zelfs al voor Sinterklaas! Nadeel van de Nordmann is dat hij niet zo lekker ruikt als de fijnspar en de blauwspar.

Kluit of geen kluit?

Een kerstboom zonder kluit heeft sneller last van naaldval dan de boom met kluit. Om zo lang mogelijk van uw kerstboom zonder kluit te genieten, zaagt u thuis nog een paar centimeter van de stam af. Zet de boom daarna een dagje in een emmer water zodat hij nog wat extra water kan opnemen. Plaats de kerstboom zonder kluit daarna in een boomstandaard gevuld met water en zorg ervoor dat er altijd water in de bak staat.

Een goede kerstboom heeft ook een goede kluit

Koopt u een kerstboom met kluit, controleer dan wel de staat van deze kluit. Het gewicht van de kluit moet ongeveer gelijk zijn aan het gewicht van de boom. Dit test u door de boom net boven de kluit vast te pakken en horizontaal te houden. Blijven boom en kluit min of meer in evenwicht, dan heeft u een goed exemplaar in handen. Een kerstboom met een hele lichte kluit of met een kluit waar al aarde uit valt, kunt u beter laten staan. De goede kerstboom heeft een grote kluit met stevige grond.

Kluit in de pot of kluit in de zak?

Een kerstboom in een plastic pot is vaak duurder dan een kerstboom met een plastic zak of een net rond de kluit. Dat komt doordat de boom met pot normaal gesproken ook in een pot is opgekweekt. De wortels zijn zeer waarschijnlijk niet beschadigd en de overlevingskans van deze bomen is dan ook groter. Let er wel op dat de grond in de pot voldoende vochtig is.

Nordmann met kluit: duur

Wilt u een Nordmann met kluit, dan mag u de portemonnee trekken. Dat heeft te maken met zijn trage groei én met zijn wortels: een Nordmann van zo’n 2,5 meter hoog heeft onder de grond een penwortel van één tot anderhalve meter. Zo’n diepe wortel maakt het rooien mét kluit bijzonder lastig, zo niet onmogelijk. De Nordmann met kluit in de winkel en op de kerstmarkt is meestal een in pot gekweekte boom.

Schudden aan de boom

Heeft u de kerstboom van uw dromen gevonden? Vergeet dan niet aan de boom te schudden en strijk ook nog even met een vinger tegen de naalden in. Vallen er veel naalden uit, dan kunt u maar beter even verder zoeken: de boom is dan namelijk niet vers meer. De bruine naalden die u vaak onderaan de boom ziet, zijn dan weer wel normaal – ook een verse boom heeft onderaan bruine naalden.

Laat de kerstboom wennen

Zo! De keuze is gemaakt, de boom is gekocht. In de achterbak ermee, thuis meteen neerzetten en versieren maar! Toch? Voor het behoud van een mooie kerstboom is het slimmer om de boom eerst even te laten acclimatiseren. De meeste kerstbomen komen zo van het veld en tijdens de verkoop staan ze vaak ook nog buiten. Het verschil met uw warme huiskamer is dan wel erg groot natuurlijk. Zet de boom daarom eerst een of twee dagen in de schuur of in de garage. De overgang naar uw woonkamer is dan wat minder groot.

Elke kerstboom wil water

Een middelgrote kerstboom heeft per dag een halve tot een hele liter water nodig. Zijn de omstandigheden erg droog, bijvoorbeeld vanwege vrieskou in combinatie met het dagelijks stoken van een houtkachel? Houd dan extra goed in de gaten dat de grond rond de kerstboom vochtig blijft. U kunt de boom ook af en toe even besproeien met de plantensproeier – maar laat dan wel de verlichting in de boom uit!

De beste plek voor uw kerstboom

  • Zet uw kerstboom niet te dicht bij de radiator, de (hout)kachel of de open haard;
  • Heeft u vloerverwarming, kijk dan of u de kerstboom op een kleine verhoging kunt plaatsen;
  • Zorg ervoor dat de kerstboom voldoende daglicht krijgt;
  • Zet de kerstboom niet op een tochtige plaats.

Bronnen:
RTV Utrecht
Vereniging Nederlandse Kerstbomen Kwekers
VT Wonen

Auteur