De populairste goede voornemens

Het is weer januari en dus tijd voor weer een of meerdere goede voornemens. Gaat u voor dezelfde als vorig jaar? Of bent u dit jaar juist heel wat anders van plan? Een greep uit de populairste goede voornemens in Nederland, met enkele tips om ze te bereiken.

Het leven op orde brengen

Het nieuwe jaar biedt u de ideale gelegenheid om met een schone lei te beginnen en dit jaar uw leven onder controle te houden: goed plannen, afspraken maken en nakomen en prioriteiten stellen zijn onderdeel van dit mooie voornemen, die ook kan helpen bij diverse andere populaire voornemens.

Anderen helpen

Iets voor een ander doen wordt niet alleen erg gewaardeerd, het kan u ook nog eens een heel goed gevoel bezorgen. Of het nu gaat om vrijwilligerswerk of simpelweg uw buren helpen met de schoonmaak of boodschappen. Een tip om het makkelijker te maken: begin bij mensen die dicht bij u staan!

Meer tijd voor familie en/of vrienden

In het drukke dagelijks leven schiet een bezoekje aan familie of vrienden er nog weleens bij in. Zonde, want voor u het weet, verwatert het contact. Een jaarlijks terugkerend voornemen, dat makkelijker wordt door beter te plannen, prioriteiten te stellen en afspraken na te komen.

Iets nieuws leren

Dit vreemde voornemen komt elk jaar weer terug. Vreemd, omdat we elke dag wel iets nieuws leren: van onze fouten, onze successen, maar ook van alledaagse gebeurtenissen. Maar het nieuwe jaar brengt natuurlijk ook de kans om die cursus te volgen die u altijd al hebt willen doen. Of om eindelijk eens dat muziekinstrument te leren bespelen.

Schulden afbetalen

Veel Nederlanders hebben schulden: of het nu een openstaande rekening is van dure apparatuur, een lening voor een auto of de hypotheek. Het afbetalen hiervan staat voor veel Nederlanders voorop in het komende jaar. En het is ook meteen een stap dichter bij een onbezorgder leven.

Beter omgaan met geld

Iedereen kent wel de frustratie als aan het einde van de maand weer eens blijkt dat je toch niet hebt kunnen sparen... Dat die vakantie of dat etentje net wat duurder uitviel dan gepland. Reden genoeg om in het nieuwe jaar te proberen wat bewuster met geld om te gaan. Tip: hou alle uitgaven en inkomsten bij en kijk na elke maand wat u kunt veranderen.

Minder alcohol drinken

Na de gebruikelijke toost met champagne om het nieuwe jaar in te luiden, nemen veel Nederlanders zich voor om de rest van het jaar minder of geen alcohol meer te drinken. Of om bijvoorbeeld mee te doen met de IkPas-campagne (30 of 40 dagen geen alcohol).

Onbezorgder leven

Yoga, meditatie, meer tijd voor uzelf: allemaal manieren om meer te ontspannen en wat onbezorgder in het leven te staan. Want stress kan het dagelijks leven behoorlijk in de war schoppen. Niet zo gek dus dat dit een van de populairste goede voornemens is.

Stoppen met roken

Roken is duur, slecht voor de gezondheid en ontzettend moeilijk om op te geven. Niet zo vreemd dus dat stoppen met roken elk jaar weer bovenaan menig lijstje met goede voornemens staat. Tip: zoek iemand die u kan bijstaan bij het stoppen. Bij voorkeur iemand die hetzelfde wil bereiken. Zo kunt u ervaringen delen en elkaar steunen.

Afvallen

Na de – voor de meesten – toch wat afwijkende en ongezonde decembermaand, is januari de uitgelezen maand om weer vol goede moed te beginnen aan een gezondere leefstijl om wat kilootjes – al dan niet veroorzaakt door de kerstdiners – kwijt te raken.