Klimaatverandering geeft meer hagelschade

De kans op hagelschade is het grootst in Limburg (ruim zestien procent), terwijl Friesland de minste kans loopt, met zo'n drie procent. Vanwege de klimaatverandering zal het risico op hagelschade de komende jaren groter worden.

Dat heeft VU-onderzoeker Hans de Moel verteld op een webinar van het Verbond voor Verzekeraars. Hagel staat bij verzekeraars in de belangstelling sinds een zware hagelbui op 23 juni 2016 honderdduizend claims en 600 miljoen euro schade veroorzaakte. Die bui is daarmee de duurste schadegebeurtenis in de geschiedenis. In de hele top twintig speelt hagel bij zes schadegebeurtenissen de hoofdrol.

Grotere stenen

Volgens De Moel krijgen we in de toekomst te maken met grotere hagelstenen. Dit komt doordat de atmosfeer opwarmt, waardoor er meer warme lucht omhoog gaat. Gemiddeld vallen er eens in de tien jaar hagelstenen van zeven centimeter of groter. Dat betekent dat er elk jaar tien procent kans is dat er ergens in Nederland zo'n bui valt.

Uit radarbeelden blijkt dat de kans op hagel in Nederland het kleinste is in het noordwesten (Den Helder) en toeneemt naar het oosten en zuidoosten (Maastricht).

Bron: www.verzekeraars.nl