Fijn genieten met een speciaalbiertje

‘Fier op ons bier!’

Getty Images

In Vlaanderen vloeit het bier rijkelijk. U hoeft er niet ver te zoeken, want Vlaanderen heeft meer dan 100 bierbrouwerijen die de moeite waard zijn om te bezoeken. Bovendien is het van 24 april tot 25 mei Biermaand in Vlaams-Brabant. Wij zetten de bierbelevenissen en speciaalbieren voor u op een rij.

Vlaanderen is bekend om zijn grote diversiteit aan biersoorten en een echte trekpleister voor bierliefhebbers. Een welbekende uitspraak is dan ook 'Fier op ons bier!'. Niet alleen Vlamingen zijn gek op de Belgische bieren; deze bieren vallen ook erg in de smaak onder Nederlanders. Na Frankrijk (32%), wordt het meeste Belgische bier geëxporteerd naar Nederland (18%). Maar natuurlijk kunt u het beste naar Vlaanderen toe om de verscheidenheid aan speciaalbiertjes te proeven. Geniet in de mooie Vlaamse stadjes van de lekkerste klassiekers!

Speciaalbier: Vlaamse klassiekers

De Brugse Zot Bruin met zes speciale moutsoorten en een bittere toets, of toch liever de goudkleurige Barbar met de smaak van honing... Er is voor ieder wat wils! Waar kunt u deze heerlijke Belgische bieren beleven? U kunt een bezoekje brengen aan de volgende bierbrouwerijen, om niet alleen te proeven maar ook het brouwproces van dichtbij aanschouwen.

Liefmans
Deze brouwerij in Oudenaarde bestaat al meer dan 300 jaar en is dé plaats voor fruitig bier. Na een rondleiding van 2 uur, kunt u angs de oever van de Schelde genieten van het fruitbier van Liefmans.

[ITEMADVERTORIAL]

Straffe Hendrik & Brugse Zot
Beide populaire bieren zijn te proeven in brouwerij De Halve Maan in Brugge. Naast een rondleiding door de moderne brouwerij, kunt u ook een bezoek brengen aan het museum. Het goudblonde Brugse Zot staat bekend om zijn unieke receptuur, Straffe Hendrik is een krachtig bier van mout en hop.

Getty Images
Gruut
In Oost-Vlaanderen vind u stadsbrouwerij Gruut, in het hartje van Gent. Wat deze brouwerij uniek maakt? Er wordt geen hop, maar een kruidenmengsel gebruikt als ingrediënt. Een brouwerijbezoek kunt u combineren met een diner of een historische rondvaart.

Delirium tremens
Dit bijzondere blonde bier met een alcoholgehalte van 8,5%, wilden we u niet onthouden. De naam en het herkenbare logo van een roze olifant verwijzen naar een afkickverschijnsel dat optreedt bij onthouding na overmatig en langdurig alcoholgebruik. Het 'roze olifantjes-bier' wordt aangeraden vanwege de lichte en zoete smaak. Brouwerij en museum Huyghe is te vinden in Melle, een plaats naast Gent.

De Struise Brouwers
In Oostvleteren vind u maar liefst 30 bieren van het vat! Een kleine greep uit het assortiment: de oud bruine Aardmonnik, het zwarte bier Black Albert, de Pannepot met hoge gisting en het amberkleurige bier Struisse Rosse. Wat uw smaak ook is, bij de Struise Brouwers is er volop keus! Heeft u de smaak te pakken na een rondleiding door deze brouwerij? Dan kunt u uw favorieten via de webshop thuis laten bezorgen.

De Koninck bierbelevingscentrum
Brouwerij De Koninck is sinds 1833 de oudste stadsbrouwerij van Antwerpen. In de tweede helft van 2015 opent de brouwerij een nieuw bierbelevingscentrum. In zo’n anderhalf uur wordt het brouwproces en de unieke Belgische bierglascultuur in beeld gebracht. Uiteraard krijgt u ook de mogelijkheid om een Koninckje achterover te slaan. We wensen u veel biervertier!

Trappistenbieren

Trappistenbier is geen biersoort, maar een omschrijving van de herkomst. Dit bier wordt namelijk door monniken gebrouwen, binnen de muren van de trappistenabdij. De opbrengt van het trappistenbier is bestemd voor het leven in de abdij. Wereldwijd zijn er slechts 10 trappistenbrouwerijen, waarvan er maar liefst 6 in België gevestigd zijn! Zoals u zult begrijpen zijn onze zuiderburen hier fier op. We lichten enkele bieren uit.

Achel - Deze trappist wordt gebrouwen in de Sint-Benedicutusabdij op de grens tussen Nederland en België. De brouwerij wordt ook wel 'Achelse kluis' genoemd. Achel trappist is verkrijgbaar in twee soorten: bruin en blond. Sinds 1914 is er geen bier meer gebrouwen in de Achelse kluis, deze traditie is hervat sinds 1998.

Westmalle - Binnen de muren van trappistenabdij Westmalle kunt u naast een brouwerij ook een boerderij en een kaasmakerij vinden. De brouwerij is niet toegankelijk voor bezoekers, maar in het café vlakbij de abdij (café Trappisten) kunt u Westmalle van het vat proeven en abdijkaas met boerenbrood bestellen. Bestelt u eens een Westmalle Half-om-Half: een bijzondere mélange van een half flesje Westmalle Tripel waarbij Westmalle Dubbel van 't vat wordt getapt.

Westvleteren - Dit trappistenbier wordt gebrouwen in de Sint-Sixtusabdij. Het bier is zeer populair. De brouwerij kiest ervoor om kleinschalig te blijven, en misschien is dat ook wel deels het geheim van het succes... Maar onderschat de smaak zeer zeker niet; Westvleteren 12 is meerdere keren tot beste bier ter wereld benoemd! In de schaduw van de Sint-Sixtusabij drinkt u de trappisten van Westvleteren in Café In de Vrede.

Auteur