PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Instantie wil mijn medisch dossier inzien, wat nu?

Steeds meer instanties kijken in medische dossiers van patiënten en straks waarschijnlijk zelfs zonder dat je het goed vindt, of zelfs maar weet. Zorgverzekeraars krijgen naar verwachting het recht om zonder toestemming in je medisch dossier te kijken. Tenminste, als ze vermoeden dat je fraudeert.

Afwachten

De Eerste Kamer moet nog akkoord gaan met dit wetsvoorstel, maar de kans is groot dat het doorgaat. Terwijl er in zo’n medisch dossier misschien wel dingen staan over jouw klachten die je liever voor jezelf houdt. Zoals informatie over psychische problemen.

Nu kunnen huisartsen, apothekers en medisch specialisten je medisch dossier inzien. Zorgverleners waar je eigen behandelaar mee samenwerkt kunnen dat ook. Als je daarvoor toestemming hebt gegeven, kunnen ze je gegevens uitwisselen via een digitaal netwerk genaamd Landelijk Schakelpunt (LSP).

Huisarts

Gemeenten, arbodiensten, en andere instanties zetten patiënten steeds vaker onder druk om ook met hen hun medisch dossier te delen. Ze sommeren patiënten hun hele medisch dossier op te vragen bij de huisarts. Dat concludeerde de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) na een peiling onder 175 huisartsen. Terwijl die instanties dat helemaal niet mogen. Ze moeten je eerst toestemming vragen, en daarna moeten ze aan de huisarts vertellen welk deel van het dossier ze nodig hebben en waarom. Ga daarom altijd het gesprek aan met de huisarts als een instantie om je medisch dossier vraagt.

Huisartsen zijn wettelijk verplicht om jou je medisch dossier te laten zien en je een kopie mee te geven voor thuis. Maar dat doen ze lang niet altijd, ontdekte Patiëntenfederatie Nederland. 36 van de 206 patiënten die om hun medisch dossier vroegen kregen hun gegevens niet te zien.

Hoe krijg ik mijn medisch dossier te zien?

  • Bespreek je verzoek met je behandelaar zoals je huisarts;
  • Als de huisarts weigert, dien een schriftelijk verzoek in;
  • Als je hulp wilt, zoek een zorgbelangenorganisatie in de buurt. Mensen daar kunnen je helpen het gesprek over je dossier voor te bereiden, en gaan eventueel mee naar je behandelaar.

 

Reactie toevoegen

7 Comments

Door mevrouw Jansen (niet gecontroleerd) op wo, 16-11-2016 - 22:19

Beste J. de Voogd, inzage in uw eigen medisch dossier mag niet worden geweigerd en geeft op zijn minst te denken. Na schriftelijk verzoek om een afschrift is de betreffende arts c.q. instelling hiertoe verplicht. Risico is dan wel dat dit kan worden gecensureerd voordat u er beschikking over hebg. Ik stel voor dat u de (site van de) NPCF raadpleegt voor advies. Overigens is uw constatering van medicijnen die schijnbaar op uw naam worden gedeclareerd niet uniek: ik kwam er zelf twee jaar na dato achter dat mijn vorige huisarts zich hieraan schuldig maakte, samen met mijn vorige apotheek.

Door Esje Lylo (niet gecontroleerd) op zo, 13-11-2016 - 22:01

Is net normaal dat een medewerker van de gemeente een stad i.v.m. voorziening van het WMO mijn medisch dossier ingekeken heeft zonder dat ik daarvan op de hoogte ben gesteld?

Door Jessica (niet gecontroleerd) op zo, 13-11-2016 - 15:31

Je hoort gewoon met je eigen DiGiD je eigen dossier bij het LSP digitaal in te kunnen zien. Niet via een huisarts of andere zorgverlener. Bovendien moet je dan ook kunnen zien, door wie en waarom gegevens zijn opgevraagd. Ten slotte moet je de mogelijkheid hebben / krijgen om gegevens aan te (laten) passen.

Door Jan Kooijman (niet gecontroleerd) op zo, 13-11-2016 - 15:19

Al die wettelijke voorschriften zodat anderen toegang krijgen tot delen van jou dossier is echt bezopen. Laat ze eens beginnen de persoon wiens gegevens het betreft zelf directe toegang tot zijn dossier te geven, alsmede de hele controple over dat dossier.

Door Frans van den Berg op zo, 13-11-2016 - 14:23

De huisarts vroeg mij vorige week toestemming voor inzage in mijn medisch dossier van het ziekenhuis en streeklaboratorium. Het verbaasd me eigenlijk dat de huisarts hier blijkbaar geen inzage heeft. Mijn toestemming moet ik nog geven maar vraag me af wat hiervan het bezwaar zou kunnen zijn.

Door J. de Voogd. (niet gecontroleerd) op zo, 13-11-2016 - 14:19

Ik vroeg mijn huisarts inzage in mijn eigen dossier en dat weigerde hij. Gezien de inzage in het medicijn gebruik bij de apotheek klopt mijn medische dossier bij de huisarts niet. Er staan medicijnen op die ik niet gebruik/gebruikte.

Door "Stempeldrager" (niet gecontroleerd) op zo, 13-11-2016 - 12:46

Ja, wrijf het er nog maar even weer in. Psychische problemen zijn helemaal beschamend en wil je dus zeker geheim houden.
Overigens begrijp ik niet dat de "volksvertegenwoordigers" dit bijna als hamerstuk goed kunnen keuren. Ga stemmen maart volgend jaar!!! Ook mensen met "psychische problemen" hebben dat recht (nog wel).