De beste tips tegen winterkwaaltjes

Van wintertenen tot droge lippen

Welke huis- en vrij verkrijgbare middeltjes zijn onmisbaar bij vijf veelvoorkomende winterklachten?

1. Wintertenen en winterhanden

Helpen wisselbaden? Wintertenen en winterhanden zijn rode plekken en zwellingen op tenen of vingers. De plekken en zwellingen ontstaan doordat bloedvaatjes vernauwen en bloed niet meer goed kan stromen. Wisselbaden stimuleren de bloedsomloop, en sommige mensen zeggen dat ze hierdoor minder last hebben van wintertenen en winterhanden.

Probeer: een paar minuten in een warm voetbad, een halve minuut in koud water, daarna weer warm, herhaal dit 6-8 keer. Ook bewegen stimuleert de bloedsomloop. Je lichaam tegen de kou beschermen, bijvoorbeeld door handschoenen te dragen, vermindert ook de kans op klachten.

Welke middeltjes?

Als pijnstiller is paracetamol de beste optie, omdat dit relatief weinig bijwerkingen geeft. Als paracetamol niet werkt, is aspirine een alternatief, eveneens vrij verkrijgbaar. Dit werkt naast pijnstillend en ontstekingsremmend ook bloed verdunnend. Let op: aspirine heeft maagklachten als bijwerking, daarom is er vaak een maagbeschermer bij nodig. Aspirine beïnvloedt de werking van andere medicijnen, zoals bloedverdunners, plasmiddelen en antidepressiva. Wil je aspirine gebruiken, overleg dan altijd met de huisarts. Er zijn diverse zalfjes zonder recept te koop tegen de jeuk en de pijn, zoals crèmes met echinacea of goudsbloem.

2. Droge huid

Helpt lauw douchen? Ja, sterker nog: lauw douchen is heel belangrijk om de huid gezond te houden. Bij te warm (op 38 graden of hoger) douchen, spoelt het laagje talg weg dat de huid soepel en zacht houdt. Ook is het verstandig om te kiezen voor doucheproducten die pH-huidneutraal zijn. Dat betekent dat de pH-waarde, oftewel hoe zuur het product is, gelijk is aan de pH-waarde van de huid. Als de pH-waarde uit balans raakt, tast dat bacteriën aan die schadelijke bacteriën tegenhouden. Een gezonde huid heeft een pH van ongeveer 5,5.

Welke middeltjes?

Dermatologen adviseren verder om: babyolie te gebruiken na het douchen, te smeren met een zalf of crème met cetomacrogol, en vaseline te gebruiken (of een crème met vaseline) voor heel droge plekken.  

3. Loopneus

Wat is beter: snuiten of ophalen? De neus ophalen. Met snuiten pers je slijm, waarin virussen en bacteriën zitten, in de bijholten. Dit vergroot het risico op ontstekingen. Wie zijn neus ophaalt, perst juist slijm uit de bijholten. Toch liever snuiten? Artsen raden de volgende techniek aan: ­gebruik een schone papieren zakdoek, hou één neusgat dicht, zet niet te veel druk en snuit voorzichtig het andere neusgat. Herhaal aan de andere kant.

Welke middeltjes?

Ademen is een crime als je een loopneus hebt. Middelen met natriumchloride (keukenzout) maken slijm dunner, waardoor het slijm sneller weg is en je makkelijker kunt ademen. Neusdruppels, neusspray en neusspoeling met natriumchloride zijn vrij verkrijgbaar. Kijk voor gebruik en dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

4. Keelpijn

Helpt een sjaal? Meestal is een virus de oorzaak van keelpijn, soms een bacterie. Het is wetenschappelijk niet bewezen dat een sjaal dragen virussen of bacteriën tegenhoudt. Het is ook niet bewezen dat klachten sneller over zijn als je de keel warm houdt. Maar zo'n zachte sjaal kan natuurlijk wel comfortabel aanvoelen.

Welke middeltjes?

De pijn (tijdelijk) verzachten kan bijvoorbeeld door regelmatig koud water te drinken of door te gorgelen met zout water. Op iets zuigen kan de pijn ook verzachten. Speciale zuigtabletten kopen hoeft niet, die werken niet beter dan bijvoorbeeld dropjes of zuurtjes. Als pijnstiller is paracetamol de beste optie.Sommige mensen zeggen dat ze opknappen van een homeopathisch middel zoals Echinaforce of van Hot Coldrex, een citroendrank met paracetamol en vitamine C. Bewezen effectief zijn dat soort middelen echter niet.

5. Droge lippen

Te veel smeren, kan dat? Nee. Eind jaren zestig concludeerde de Amerikaanse allergoloog Dr. T.G. Randolph dat de huid verslaafd kan raken aan crèmes en lippenbalsem. Te veel minerale oliën zouden ervoor zorgen dat de huid zichzelf niet meer gezond kan houden. Maar volgens de meeste huidige dermatologen kun je gerust zoveel smeren als je wilt.

Welke middeltjes?

Lippenbalsem is voor veel mensen – en niet alleen vrouwen – onmisbaar in de wintermaanden. De ideale lippenbalsem is vooral een kwestie van smaak. Experimenteer om te ontdekken welke het prettigst aanvoelt. Er zijn ook lippenbalsems met uv-filter, als bescherming tegen de zon.

Bron(nen):

7 Comments

Door Jojo (niet gecontroleerd) op do, 24-1-2019 - 07:42

@yvonne, beter natuurlijke middelen gebruiken, onder andere bij natuurvoedingswinkels en vitaminezaken. Dan zit er bijvoorbeeld bijenwas in en ook ruiken ze lekkerder.

Door yvonne bohm (niet gecontroleerd) op wo, 23-1-2019 - 11:07

heb pas gelezen dat sommige lipbalsems niet goed zijn, er zou een kankerverwekkend stofje inzitten..
wie weet of dit waar is?

Door Jozef (niet gecontroleerd) op di, 22-1-2019 - 22:16

Uw weerstand verhogen?
Gewoon koud douchen of in ieder geval koud na douchen!
Stimuleert de doorbloeding in de huid en zeker bij de vitale organen: Hart, Longen, lever, Milt en Nieren.

Door Petronelleke (niet gecontroleerd) op di, 22-1-2019 - 20:41

Als je regelmatig een loopneus hebt, ook als je niet verkouden bent, maar door droge lucht, warmte of koude, wind, hete soep, enz. dan ga je echt niet nog eens dat slijm nog dunner maken, het loopt er immers al zo uit. Niet te veel snuiten, maar deppen. Meestal is het de volgende dag minder. En de neus invetten.
En tegen droge huid: ook voldoende vetten eten, liefst van vette vis en noten, en de kriebelende droge huid voelt al snel beter.

Door Nico Romijn (niet gecontroleerd) op wo, 2-11-2016 - 21:11

Wintertenen: tip uit oma's tijd. Ga met je tenen in je ochtendurine zitten en je hebt de hele winter geen last meer van rode en jeukende tenen. Wel je voet daarna afspoelen.

Door Beek (niet gecontroleerd) op wo, 2-11-2016 - 16:14

Omdat de huid op mijn lippen zo dun is dat ik niet moet likken maar smeren heeft de dermatoloog mij Bepanthen klovenzalf aanbevolen. Voelt goed aan op de lippen. Zomers gebruik ik van Dr v d Hoog lippenbalsem faktor 50. Dat werkt niet verslavend zoals bijv. Labello.

Door hidkees (niet gecontroleerd) op wo, 2-11-2016 - 10:00

Als een homeopathisch middel werkt is het puur placebo.
De redactie zou deze middelen moeten afraden, anders bevordert ze kwakzalverij.