De symptomen van vogelgriep

H5N8 of H5N1-virus

Kippen
Getty Images

Vogelgriep (of vogelpest) is zeer besmettelijk voor vogels en wordt veroorzaakt door een virus. Besmette vogels overlijden vaak snel aan de griep. In het geval van de H5N8 of de H5N1-variant kan de ziekte ook van vogels op mensen worden overgedragen. Hoe gevaarlijk is vogelgriep voor de mens?

Vogelgriep (of vogelpest) is zeer besmettelijk voor vogels en wordt veroorzaakt door een virus. Besmette vogels overlijden vaak snel aan de griep. In het geval van de H5N8 of H5N1-variant kan de ziekte ook van vogels op mensen worden overgedragen.

Het virus

Net als ieder ander griepvirus, kan ook het vogelgriepvirus erg snel veranderen. Wanneer het virus zichzelf steeds verandert (muteert), kan ons immuunsysteem hem niet meer herkennen. Wij kunnen het virus dan niet meer zo snel bestrijden. Op deze manier krijgen wij steeds weer griep.

Er zijn verschillende varianten van het vogelgriepvirus. De H7N7 variant heeft een dierenarts het leven gekost. Maar vooral de H5N1 variant heeft veel levens geëist: tientallen miljoenen vogels en ongeveer 50 mensen zijn er aan overleden.  Op dit moment zijn er - voor zover bekend - nog geen mensen besmet met de H5N8-variant.

Lichte klachten tot levensbedreigend

Bij infectie met het vogelgriepvirus duurt het drie tot zeven dagen voordat de ziekteverschijnselen optreden. Sommige vogelgriepvirussen veroorzaken bij de mens slechts lichte griepklachten en/of lichte oogontsteking. Dat was in Nederland onder meer het geval in 2003. De H5N1-variant kan oogontsteking, koorts, hoesten, neusverkoudheid, keelpijn, spierpijn, hoofdpijn of zelfs de dood tot gevolg hebben.

Bescherming tegen het virus

Er bestaan mond-neusmaskers die bescherming bieden tegen het vogelgriepvirus. Het dragen daarvan is echter alleen nodig en zinvol voor mensen die direct contact hebben met besmet pluimvee, bijvoorbeeld op een kippenboerderij. Een vaccin tegen het H5N1-virus bestaat nog niet, u kunt u er dus nog niet tegen laten inenten. Een 'gewone’ griepvaccinatie biedt onvoldoende bescherming.

Anti-virale middelen kunnen wel helpen om de infectie te beperken en de symptomen te verlichten of te voorkomen. De bekendste daarvan is Tamiflu, dat echter alleen op doktersvoorschrift verkrijgbaar is. Het middel remt de verspreiding van virussen in het lichaam. Het preventief innemen van Tamiflu is op dit moment onnodig en zelfs onverstandig. Daarmee verhoogt u namelijk alleen maar de kans dat het middel minder goed of zelfs helemaal niet zal werken als u het later wellicht echt nodig hebt.

 

Auteur 
  • Redactie