Eerste hulp bij herfstkwaaltjes

Droge huid, hoest en neusverkoudheid

De herfst staat weer voor de deur en deze brengt allerlei ongemakken met zich mee. Bekende herfstkwaaltjes zijn een snotneus, hoesten, droge huid en droge lippen. Wat veroorzaakt deze kwaaltjes en wat kunt u er het beste tegen doen?

Eén van de meest voorkomende herfstkwalen is een snotneus, oftewel een neusverkoudheid. Dit is een ontsteking van het slijmvlies van de neus en de bijholtes. Hierdoor onstaan klachten als een verstopte neus en niezen.

Een neusspray helpt dan vaak. Een spray lost het slijm op. Gebruik niet te veel van de neusspray en gebruik het niet langer dan een paar dagen. Dit kan schadelijk zijn voor het slijmvlies.

Hoesten

Ook hoesten komt veel voor tijdens de herfst. Er zijn twee soorten hoest; een droge hoest en een vastzittende hoest. De droge hoest wordt ook wel eens kriebelhoest of prikkelhoest genoemd. Hierbij hoest u geen slijm op, maar krijgt u een pijnlijk gevoel in uw keel en luchtwegen.

Als u last heeft van een droge hoest kunt u het beste proberen rook, kou en tocht te vermijden. Een dropje, een snoepje of een lepel honing zijn dan vaak prettig. U kunt ook een hoestdrank of hoesttablet bij de drogist of apotheek kopen.

Bij een vastzittende hoest zit er slijm in de luchtwegen en moet u hoesten om dit slijm los te maken. Vooral ‘s ochtends komt dit veel voor. Als het slijm weg is, gaat ook het hoesten weg.

Als u veel drinkt, vooral warme dranken, wordt het slijm dunner waardoor het makkelijker is om het op te hoesten. En net als bij droge hoest kan hier een dropje, snoepje of lepel honing helpen. Als het slijm niet los wil komen, kunt u bij de drogist of apotheek terecht voor een hoestdrank of tablet.

Droge huid en lippen

In de herfst gaan de temperaturen buiten omlaag en zetten we de verwarming binnen lekker aan. De koude lucht van buiten en de warme droge lucht van de verwarming, kunnen een droge huid veroorzaken.  Dit geeft een trekkerig gevoel en gaat soms zelfs jeuken.

Om te voorkomen dat de huid te droog wordt, kunt u uzelf insmeren met een crème of lotion. Zo houdt u namelijk de vochtbalans in uw huid op peil. De lippen zijn één van de gevoeligst plekken op uw lichaam. Deze hebben dus ook de meeste last van de kou. De lippen worden droog en schraal en kunnen uiteindelijk barsten. Schrale en gebarsten lippen voelen niet prettig en doen zeer.

De beste oplossing voor droge en schrale lippen is een lippenbalsem. Hierdoor wordt uitdroging door wind en kou voorkomen. Probeer als het koud is niet teveel over uw lippen te likken. En, hoe moeilijk het ook is, trek nooit aan de losse velletjes.

8 Comments

Door F.C.van Glabbeek (niet gecontroleerd) op za, 6-10-2018 - 01:52

Tegen Keelpijn en neusverkoudheid helpen Keel/neusspray van A Vogel zeer snel en tasten de slijmvliezen niet aan!!

Door Martien (niet gecontroleerd) op di, 2-10-2018 - 21:15

Ik mis de kloven in handen en voeten in uw verhaal. Volgt dit nog?

Door alice (niet gecontroleerd) op ma, 1-10-2018 - 16:25

noscapect
helpt bij mij.

Door Jati (niet gecontroleerd) op zo, 30-9-2018 - 16:32

Aardappelsap drinken. Heel vies maar zeer effectief!

Door Petronelleke (niet gecontroleerd) op zo, 30-9-2018 - 15:55

Zoetigheid, zoals honing of een hoestdrankje werken bij kriebelhoest juist vaak averechts. Een glaasje water of stomen boven heet water werken dan beter. Want soms zit er toch wat dieper in de luchtwegen nog wat slijm vast.

Door I.Hartmann (niet gecontroleerd) op zo, 30-9-2018 - 13:00

Bij een verstopte neus en/of voorhoofdsholteontsteking helpt een Rinohorn heel goed. Te koop bij de apotheek . Je vult hem met warm water waar wat zout aan toegevoegd is en spoelt je neus en voorhoofdsholte ermee. Geen verslavende middeltjes/medicijnen of zoete snoep wat slecht is voor je tanden nodig. Ik kan het iedereen aanraden.

Door Y.Harewood (niet gecontroleerd) op ma, 2-11-2015 - 08:41

Probeer eens de hoestspray van A.Vogel

Door M Vermeulen (niet gecontroleerd) op di, 20-10-2015 - 12:21

Ik mis een goed middel tegen hardnekkige hoest zo gauw je gaat liggen. Ik ken codeine maar dat is verslavend en je moet steeds daarvoor naar de huisarts