Griepepidemie afgelopen winter langer dan gemiddeld

Getty Images

In de winter van 2016-2017 duurde de griepepidemie 15 weken. Dit is langer dan het gemiddelde van 9 weken in de afgelopen 20 jaar. Ongeveer 500.000 mensen zijn ziek geworden door een infectie met het griepvirus. Dat meldt het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL).

Tijdens de gehele epidemie is vooral influenzavirus van het type A(H3N2) aangetroffen, waartegen ouderen over het algemeen minder weerstand hebben. Het aantal patiënten boven de 65 jaar dat de huisarts bezocht met griepachtige klachten was dan ook iets hoger dan vorig jaar, toen vooral influenza A(H1N1)pdm09 circuleerde.

Effectiviteit griepprik

Het griepvaccin van 2016 verminderde de kans op griep met 47 procent. Voor een epidemie die grotendeels veroorzaakt werd door influenza A(H3N2) is dat redelijk hoog, omdat de griepvaccins voor deze griepvariant in het algemeen minder effectief zijn. Dit blijkt uit het jaarrapport influenza en andere luchtweginfecties van het RIVM 2016-2017 met gegevens uit de NIVEL Zorgregistraties.

Cijfers over de griepepidemie 2017-2018

De beste tijd voor griepvaccinatie is half oktober tot half november. Het NIVEL, RIVM en Erasmus Medisch Centrum houden gezamenlijk de vinger aan de pols met wekelijkse rapportages van de griepsurveillance, zodat duidelijk is welk type virus de ziekte veroorzaakt, welke groepen het meest getroffen worden tijdens de epidemie en de hulpverlening indien nodig tijdig kan voorzien in voldoende capaciteit. Alle cijfers over griep zijn te vinden op de website van het NIVEL.

Bron 
  • Nivel