Werkt kippensoep echt bij griep?

'Joodse penicilline' helpt immuunsysteem

Joodse moeders wisten het allang: ben je zwaar verkouden of heeft de griep je in zijn greep, dan is er maar één ding dat echt helpt: kippensoep. En niet zo maar een paar hapjes, maar elke dag - en liefst tweemaal daags - een flinke kom vol.

Er wordt altijd wat lacherig over gedaan, maar intussen doen hele volksstammen het wel: kippensoep eten bij verkoudheid of griep. Onder het motto 'baat het niet, dan schaadt het ook niet' stijgt onze consumptie flink zodra we het als 'kibbesoeb' uitspreken. Het verkwikt, het eet makkelijk weg en die warme vloeistof maakt in ieder geval de slijmvliezen lekker los. Het wordt niet voor niets 'Joodse penicilline' genoemd.

Carnosine

Minder mensen zijn ervan op de hoogte dat deze oeroude volkswijsheid ook wetenschappelijk bewezen is. In kippensoep zit een stofje, carnosine, dat ons immuunsysteem helpt om met verkoudheid en griep af te rekenen, zo onderzocht de Universiteit van Nebraska. Dit aminozuur komt van nature ook in ons eigen lichaam voor en doet daar allerlei nuttigs. Zo remt het glycatie af; een verandering in de celstructuur die met veroudering samenhangt. Ook blijkt het bij ratten staar te verminderen.

Niet in kip?

Kun je dan geen tijd besparen door gewoon een stukje kip te eten in plaats van er uitgebreid soep van te koken? Het antwoord op die vraag is niet eenduidig. De onderzoekers kunnen namelijk niet met 100 procent zekerheid zeggen dat de carnosine inderdaad uit de kip afkomstig is, al zou je dat wel verwachten. Ze hebben namelijk alleen bloedstalen vergeleken van grieppatiënten die kippensoep hadden gegeten en die het niet hadden gegeten.

De gebruikte soep bevatte behalve kip ook nog ui, zoete aardappel, pastinaak, knolletjes, wortels, bleekselderij, peterselie, zout en peper. En uiteraard water. De onderzoekers veronderstellen dat de combinatie van deze ingrediënten het beste effect sorteert. Overigens bleek er qua werkzaamheid geen verschil tussen zelfgemaakte soep en kippensoep uit blik.

Bijwerkingen?

Carnosine (bèta-alanyl-L-histidine) is, behalve dat het in kippensoep zit en daar dus bewezen werkt bij griep en verkoudheid, ook als voedingssupplement verkrijgbaar in de vorm van capsules en poeders. Vooral bodybuilders zijn er bekend mee, omdat het ook een positief effect heeft op vermoeide spieren. Contra-indicaties zijn niet bekend, hoewel wordt aangeraden zo’n supplement niet bij zwangerschap of borstvoeding te gebruiken, omdat dit nog onvoldoende is onderzocht.

11 Comments

Door jan klomp (niet gecontroleerd) op di, 4-2-2020 - 17:49

mijn moeder zweerde er vroeger al bij , iemand griep dan kippensoep zelf gemaakt en de patient was meestal gauw weer op de been .

Door Marijke (niet gecontroleerd) op zo, 2-2-2020 - 21:55

Maak hem natuurlijk van een biologische kip en dan twee of 4 carcassen , en kippenvleugels voor een beetje vlees

Door Claudi (niet gecontroleerd) op zo, 2-2-2020 - 16:12

ik gebruik kippesoep eigenlijk alleen als ik wat trek heb en niets weet te verzinnen(echte honger komt eigenlijk alleen nog maar bij bijstandsgerechtigden en oudjes met alleen een AOW tje voor)

Door mary (niet gecontroleerd) op zo, 2-2-2020 - 15:04

hahaha erg hè maar het is waar.

Door Fm v Amerongen... (niet gecontroleerd) op zo, 2-2-2020 - 10:37

even een opmerking, de kippensoep is een oud joods gebruik, maar de kip wel een soep kip Zijn, dus een oude kip, geen braad kip. , dit is even mijn opmerking.
dus poelet van de de oude kip,delen bout o borst.

de vriendelijk groet Fred v Amerongen

Door Will ten Voorde (niet gecontroleerd) op wo, 24-10-2018 - 08:57

Maar dan wel echte zelf gemaakte soep en niet die rotzooi uit een staak of blik. Hierin zitten te veel e nummers, zout en andere troep zoals gistextract

Door y.gorter (niet gecontroleerd) op di, 23-10-2018 - 21:49

Dat doet me denken aan de Amerikaanse TV-serie Mary Hartman van de VPRO in de jaren 70. Mary Hartman met haar vlechten ging ook bij zieke buren langs met een pan kippensoep. Helaas is er ook een keer een buurman verdronken in een bord kippensoep......

Door Tonnie (niet gecontroleerd) op di, 23-10-2018 - 17:12

Ja is waar

Door P Pieterse (niet gecontroleerd) op ma, 22-10-2018 - 15:13

Kan ook niet anders , de kip zit boordevol antibiotica.

Door Truus.Bourquin (niet gecontroleerd) op do, 8-2-2018 - 21:40

Ja ga je lekker zweten en neus lekker lopen mijn Hollandse oma deed dat en wij indo's ook of ajamsoto dus van alle windstreken