Mogelijk zwaar griepseizoen in aantocht

Getty Images

Nederland moet zich opmaken voor een zwaarder griepseizoen dan vorig jaar. Een Amerikaans virus kan oversteken naar Europa, meldt de Grote Griepmeting.

De website, die griep en verkoudheid in kaart brengt met de hulp van vijftienduizend vrijwilligers, baseert zich op waarnemingen in de Verenigde Staten. Daar begint de griep al epidemische vormen begint aan te nemen.

Ander virus

Zo waarschuwt het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention dat een nieuw griepvirus van het type influenza A/H3N2 rondwaart. Dit virus ziet er net iets anders uit dan de H3N2-stammen die we op dit moment kennen. Aanvankelijk kwam het nieuwe virus incidenteel voor, maar nu blijkt dat het de overhand heeft genomen. In iets meer dan de helft van de ziektegevallen gaat het om het nieuwe virus.

Piek

"Als dit nieuwe virus ook in Europa de kop opsteekt, kan de griep ook hier sterker gaan pieken dan in voorafgaande jaren", vreest Carl Koppeschaar, initiatiefnemer van de Grote Griepmeting.

"Ieder jaar in februari gaat de Wereldgezondheidsorganisatie na welke griepvirussen er op dat moment rondgaan en welke stammen het beste kunnen worden opgenomen in het griepvaccin voor het komende seizoen. Zo ook afgelopen februari. Het nieuwe virus was toen nog niet bekend. Het komt dus ook niet voor in de griepprik voor deze winter op het noordelijk halfrond. Verder kan de griep via het vliegverkeer eenvoudig van de Verenigde Staten naar Europa oversteken. Vaak doet de griep zich bij ons het eerst voor in Groot-Brittannië en Ierland en trekt dan langzaam verder naar het oosten en noorden."

Bron 
  • De Grote Griepmeting