Stelling: ‘Ik gebruik een STOFFEN zakdoek’

Het RIVM adviseert zakdoeken maar eenmaal te gebruiken.
Getty Images

Heeft u ook een zakdoek in de broekzak of de tas, altijd paraat voor een niesbui, een beslagen bril of plotse tranen? Of gruwelt u juist van het idee van een stoffen zakdoek? Reageer op de stelling.

JA, ik gebruik een stoffen zakdoek

Een stoffen zakdoek is een persoonlijk ding, net als je sjaal, tas of portemonnee. Je neemt hem altijd mee. Soms gaan stoffen zakdoeken zelfs generaties lang mee. Je gebruikt de geruite zakdoek van je grootvader nog, of de geborduurde zakdoek van je moeder zit altijd in je tas. Als de zakdoek vies is, kan hij met de handdoeken mee de was in, zodat hij hygiënisch schoon gewassen wordt. Heb je een virus opgelopen en snuit je je neus, dan gaat de gebruikte zakdoek in de was. We gooien al zoveel weg in onze maatschappij. Een stoffen zakdoek zorgt voor minder afval dan papieren zakdoeken, waar ook nog eens een plastic verpakking omheen zit.

NEE, ik gebruik papieren zakdoekjes

Een papieren zakdoek is schoon en fris. Dat kun je van de stoffen zakdoek niet altijd zeggen, die soms zelfs verstijfd is door opgedroogd snot. Dat kan niet gezond zijn. Het RIVM adviseert om papieren zakdoeken te gebruiken, omdat het virus in een natte zakdoek blijft leven en zich zo verder kan verspreiden. Een gebruikte zakdoek in je broekzak steken is dus eigenlijk uit den boze in tijden van griep en covid. Een mooie oude stoffen zakdoek kun je natuurlijk bewaren, maar met je verkouden neus kun je beter uit de buurt blijven. Voor papieren zakdoeken zijn ook allerlei stijlvolle verpakkingen te koop, dus daarvoor hoef je het ook niet te laten.

Reageer op de stelling:

Stelling: ‘Ik gebruik een STOFFEN zakdoek’

Keuzen
Auteur 

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

Heb altijd een stoffen zakdoek gebruikt, veel minder afval en ben niet vis van mijzelf.

Heb altijd een stoffen zakdoek gebruikt, veel minder afval en ben niet vis van mijzelf.

Ik gebruik stoffen EN papieren zakdoeken.
Papieren voor de neus, en stoffen voor traantjes de bril enz

Naast de stoffen zakdoek gebruik ik ook altijd papieren zakdoekjes handig bij een ongelukje iets morsen.

Een papieren zakdoek snuit je dwars doorheen.

de stoffen zakdoek is uitsluitend voor mijn bril

De stoffen zakdoek gebruik ik alleen voor het schoonmaken van mijn bril.
Mij werd afgeraden die met papieren zakdoekjes te doe omdat dat uiteindelijk (heel kleine) krasjes op je brillenglas oplevert.
Voor snuiten gebruik ik wel de papieren zakdoekjes.

een zakdoek is goed voor schoonmaakwerk, indien niets anders aanwezig is. Als touwtje, als hoofddeksel bij forse zonneschijn, met koud water als pijnstiller bij een ongevalletje etc. en om je neus te snuiten, want je hebt hem altijd in je broekzak. Denk zelf en wees creatief. Als je zelf denkt, zie je ook waar een hygiënische grens ligt.

Een stoffen zakdoek is minder schraal voor je neus, om dezelfde reden als gebruik voor je bril. Om je bril schoon te poetsen met papier beschadig je de brillenglazen. Papier is gemaakt van hout.
En wat te denken van de zooi als je een papieren zakdoek vergeet als kledingstuk in de was gaat. Een giga zooi is het gevolg op bijna alle andere was. Behalve de ergernis wordt de was vaak opnieuw gedraaid.
Kort en goed: een stoffen zakdoek is beter voor het milieu en voor je humeur. Het strijken van stoffen zakdoeken neem je maar op de koop toe. Super virus-dodend.

Vertrouw nóóit het RIVM of welke overheidsorganisatie dan ook. Denk zelf na en trek uw eigen plan. Dat kunt u namelijk.