Wat helpt bij griep: uitzieken of actief blijven?

Getty Images

Volgens velen moet je bij griep altijd goed uitzieken, terwijl anderen weer zeggen dat het alleen maar erger wordt als je eraan toegeeft. Dit zeggen de deskundigen.

In iedere richtlijn of overheidsadvies over griep staat dezelfde boodschap: neem rust en vermijd lichamelijke inspanning. Bedrust is niet strikt noodzakelijk, maar inspanning kan beter worden vermeden. Dat is de standaard van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).

Niet bewezen

Toch is er nooit echt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van rust als je griep hebt. "Het is ook bijna onmogelijk om daar onderzoek naar te doen", zegt infectiedeskundige Aura Timen van het RIVM. "Er spelen zo veel factoren een rol, die kun je nooit allemaal controleren. Dit soort medische kennis is gebaseerd op jarenlange ervaring en onderzoeken in de praktijk."

Waarom je toch moet uitzieken

Maar als Timen zelf een advies moet geven, schaart ze zich achter de mensen die zeggen dat het goed is om thuis te blijven bij griep. Vooral omdat het afweersysteem dan sneller op gang kan komen: "Het afweersysteem voorkomt dat het virus nieuwe cellen aantast. Bij infecties heeft het lichaam juist extra energie nodig om de weerstand op te starten. Als je je moe voelt, is dat niet voor niets. Het is goed te reageren op de signalen van je lichaam. Uitzieken lijkt me dus inderdaad nuttig."

Niet bagatelliseren

Viroloog Ab Osterhaus, in de media vooral bekend van de vogelgriep en directeur van het Nationaal Influenza Centrum, waarschuwt voor het bagatelliseren van 'een griepje'. Ook hij ziet rust als een buffer voor complicaties: "Je moet in je achterhoofd houden dat het virus langzaam alle cellen van de luchtwegen kapotmaakt. Die moeten zo snel mogelijk worden vervangen voordat ze een voedingsbodem worden voor bacteriële infecties. Je kunt je voorstellen dat het afweersysteem onder druk staat, en dat je die druk niet extra moet gaan opvoeren."

En het risico van besmetting

Professor Niel Hens wijst nog op een andere reden om rust te nemen als je griep hebt. Volgens hem is het een kwestie van gezond verstand en sociale hygiëne, zoals hij dat noemt: "Bij ziekte zien we dat enerzijds mensen thuis blijven, maar anderzijds dat vele anderen hun dagelijkse activiteiten blijven doen. Deze laatste groep, met name mensen die besmet zijn en symptomen vertonen, zijn tot drie maal toe besmettelijker dan mensen die geen of lichte symptomen hebben. Als zij thuis zouden blijven, zouden we tot 75 procent minder griepgevallen hebben."

Het gevaar van rust

Toch denkt Jan Wilschut, hoogleraar medische microbiologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, er anders over. Volgens hem is er geen enkele aanwijzing dat het afweersysteem wordt beïnvloed door lichamelijke inspanning. Sterker nog: vermoedelijk bevórdert het eerder het herstel. Hij pleit er juist voor om zo actief mogelijk te blijven bij griep. "Elke dag dat je in bed ligt, verlies je 5 procent van je spiercapaciteit", zegt Wilschut. "Bij jongvolwassenen herstelt dat wel weer, maar bij ouderen kan het leiden tot een chronische achteruitgang van de conditie. En voor andere complicaties, zoals ademhalingsproblemen, trombose of een laag hartritme. Ik zou dus zeggen: zo gauw je het gevoel hebt dat je weer actief kunt worden, moet je het ook doen."

Deskundigen zijn het dus niet eens, een duidelijke conclusie kunnen we niet trekken. Zolang er geen wetenschappelijk bewijs is, volgen we de richtlijnen van artsen en andere deskundigen. Maar of je nou moet uitzieken of juist moet doorgaan met de dagelijkse activiteiten, iedereen zal bovenal naar zijn eigen lichaam moeten luisteren.

Bronnen: Intermediair.nl, Knack.be

Lees ook: dit helpt echt tegen griep