Ziekenhuizen bereiden zich voor op griep

Getty Images

Ziekenhuizen zetten extra bedden en personeel in wanneer er een griepuitbraak ontstaat. Voornamelijk om te voorkomen dat er bij een nieuwe griepgolf de ziekenhuizen overvol raken, ten koste van andere patiënten.

Dit blijkt uit een rondgang van De Gelderlander, waarbij ze ziekenhuizen in de regio hebben bezocht. Het Radboudumc, Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis en Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem waren begin dit jaar al overvol geraakt wegens een heftige griepgolf. Patiënten werden hierbij doorverwezen naar andere ziekenhuizen. 

Om herhaling te voorkomen gaat het Arnhemse ziekenhuis extra personeel en bedden inzetten voor het komende griepseizoen. Daarbij zullen zeker twintig extra arbeidskrachten worden ingezet. Tijdens de griepperiode gaat een speciaal team dagelijks beoordelen hoe de situatie is en wat de verwachting aan patiënten wordt voor de dagen daarna. 

Het CWZ is ook druk bezig met maatregelen treffen voor een toekomstige griepgolf. Intern wordt bekeken waar er mogelijk extra capaciteit kan worden vrijgemaakt. Daarnaast bekijkt het CWZ met verpleeghuizen en thuiszorgorganisaties wat er gedaan kan worden aan doorstroming voor mensen die geen ziekenhuiszorg meer nodig hebben. 

In alle bevraagde ziekenhuizen worden de medewerkers extra aangespoord om een griepprik te halen. Pas als er een melding van het RIVM naar buiten komt dat er een griepgolf op komst is, worden er gerichte maatregelen genomen door de ziekenhuizen. 

Auteur 
  • Redactie PlusOnline
Bron 
  • De Gelderlander