Als ik plantaardig ga eten, val ik dan af?

Plantaardig eten
Getty Images

Ik wil graag een aantal kilo afvallen. Kan ik dit doen door plantaardig(er) te eten? Pascalle Stijger van het Voedingscentrum geeft antwoord!

Pascalle Stijger, voedingsdeskundige:

Er is steeds meer aandacht voor voedingspatronen met meer plantaardige en minder dierlijke producten. Wat dat betekent? Meer plantaardig eten volgens de Schijf van Vijf houdt in dat je veel groente, fruit, volkoren granen, ongezouten noten en peulvruchten eet. Vlees eet je juist minder of helemaal niet en zuivel neem je niet meer dan nodig. Dat heeft gezondheidsvoordelen én is beter voor het milieu.

Eet je volledig plantaardig, ook wel veganistisch genoemd, dan neem je helemaal geen dierlijke producten, dus ook geen vlees, vis, zuivel, eieren en E-nummers van dierlijke oorsprong.

Plantaardig, dus gezonder?

Plantaardig eten betekent niet automatisch dat je gezonder eet en zult afvallen. In principe val je af als je minder energie via eten en drinken binnenkrijgt dan je verbruikt. Of je nu plantaardige of dierlijke producten kiest, het gaat om hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt. En die calorieën zitten zowel in plantaardige als dierlijke producten. Een vegan saucijzenbroodje, vegan chocola of andere plantaardige snacks bevat ook veel calorieën en is niet opeens gezonder omdat het plantaardig is.

Slimme (plantaardige) keuzes 

Plantaardig zegt dus niet alles, maar het is wel zo dat plantaardige producten zoals groente en fruit, volkorenproducten en plantaardige oliën gezonde keuzes zijn, ook als je wilt afvallen. Deze producten bevatten veel goede voedingstoffen, zoals vezels, vitamines en mineralen. Maar ook dierlijke producten, zoals magere kwark en mager onbewerkt vlees, zijn keuzes die vallen binnen de Schijf van Vijf en je prima kunt eten als je wilt afvallen.

Producten als (vegan) snacks, snoep, frisdrank en alcohol heb je voor je gezondheid niet nodig. Deze producten leveren weinig voedingsstoffen en juist veel calorieën, maar belasten wel het milieu. Door deze producten te laten staan of alleen af en toe te eten, ben je goed bezig voor de lijn én het milieu.

Volwaardige voeding

Als je volledig plantaardig (veganistisch) wilt eten, vraagt dit meer dan het weglaten van vlees, zuivel en andere dierlijke producten. Je hebt volwaardige vervangers nodig en het moet praktische haalbaar zijn, ook op de langere termijn. Datzelfde geldt voor blijvend gewichtsverlies. Te eenzijdige en te strenge diëten leveren vaak niet alle voedingsstoffen en zijn bovendien lastig vol te houden. De kans is dan ook groot dat je terugvalt in oude gewoontes.

Kies voor kleine, uitdagende stappen en realistische voornemens om het afvallen en/of meer plantaardig eten haalbaar te maken. De kans dat je dit op lange termijn volhoudt én een gezond, duurzaam eetpatroon aanleert is groter. Eventueel kan een diëtist persoonlijk advies geven en waken over de volwaardigheid van een (veganistisch) voedingspatroon.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.