Zelf sapjes maken: welk apparaat?

Lekker gemakkelijk met een pers, blender of juicer

Getty Images

Een smoothie met groenten en fruit is een hippe en supergezonde start van de dag. En voor tussendoor of bij de lunch is een vers geperst sapje niet te versmaden. Maar welke apparatuur gebruikt u?

Een kort overzicht van wat er te koop is, voor elke wens en elk budget. Uitleg score: * is slecht, *** is goed.

Staafmixer
Die eenvoudige staafmixer die u gebruikt voor soepen en sauzen? Daar kunt u ook uitstekend smoothies en sappen mee maken. Vooral zacht fruit, zoals banaan, avocado, aardbei en frambozen laten zich prima klein krijgen. Maar van stevig fruit (zoals appels) en groenten (zoals wortel) kunt u met de staafmixer geen sap maken. Koop een goede hoge mengbeker om spetteren te voorkomen. Snel, goedkoop en geen verlies van vezels.

Voor: iedereen die geen plaats heeft in de keuken voor speciale sapapparaten
Budget: ***
Vezelfactor: ***
Schoonmaken: ***

Blender
Stop alles in de blender, druk op de knop en maak eenvoudig sap en smoothies. Het resultaat is een vrij dik sap, omdat alles in de blender blijft en niets wordt gefilterd. Geen verlies van vitamines en vezels dus. Als u het resultaat te dik vindt, kunt u het verdunnen met wat (ijs)water of (karne)melk. Een goede kwaliteit blender kan veel vermalen, ook diepvriesfruit en bladgroenten bijvoorbeeld. Handig is de deksel (geen gespatter) en de schenkkan.

Voor: iedereen die houdt van gemak, snelheid en vitamines
Budget: **
Vezelfactor: ***
Schoonmaken: **

Citruspers
De gouwe ouwe citruspers voldoet nog uitstekend voor iedereen die het liefst de dag begint met vers geperst sap van sinaasappels of grapefruits. Het kan met de hand, of met een elektrische pers. Als u een citruspers neemt met een grove zeef, krijgt u ook nog wat van de kostbare vezels binnen. Tip: voeg ook eens wat limoensap of citroensap toe, voor extra pit. En wilt u meer rust in de huiselijke ochtendspits, of nog vijf kostbare minuten langer in bed blijven? U kunt gerust voor twee of drie dagen tegelijk persen, het idee dat al het vitamine C ‘vervliegt’ is echt een fabeltje.

Voor: iedereen die niets lekkerder vindt dan versgeperst citrussap
Budget: ***
Vezelfactor: */** (afhankelijk van de zeef die u gebruikt)
Schoonmaken: **

Sapcentrifuge
Het voordeel van een sapcentrifuge is dat echt álles er in kan. Wortels, boerenkool, gember, bleekselderij, harde granny-appels: de sapcentrifuge slikt het allemaal en maakt er het lekkerste sap van. Het nadeel is de pulp die u weggooit, want daar zitten nou net de vezels, en ook veel vitamines in. Veel verspilling dus van uw kostbare groenten en fruit. Nog een nadeel: het schoonmaakwerk. Ook al heeft u een afwasmachine, u moet de elementen echt wel even goed voorspoelen.

Voor: wie houdt van volop experimenteren met sappen en smoothies
Budget: */**
Vezelfactor: *
Schoonmaken: *

Slowjuicer
Dit apparaat maalt op lage snelheid. Het gevolg is dat er veel meer sap uit het fruit en groenten wordt gehaald. Dat merkt u aan de pulp: die is echt droger dan bij een sapcentrifuge. Minder verlies van vitamines dus, maar de vezels blijven ook hier een gemis. De slowjuicer is geschikt voor alle groenten en fruit, dus ook voor bijvoorbeeld tarwegras.

Voor: iedereen die het drinken van verse sappen serieus neemt, bijvoorbeeld als u regelmatig een sapvastenkuur volgt.
Budget: *
Vezelfactor: *
Schoonmaken: *