Zo gezond zijn peren

Het verschil tussen hand- en stoofperen

peren
Getty Images

Peren zijn lekker, sappig en heel gezond. De peer is dan ook een van de populairste fruitsoorten in ons land. Waar moet je op letten als je ze koopt? En hoe bewaar je peren het beste?

Peren zijn verwant aan appels. Beide zijn zogenaamd pitfruit. Dat zijn vruchten met zaden gehuld in een klein vliesje die in een klokhuis zitten. Ze bevatten kalium, vitamine C en veel voedingsvezels, vooral in de schil.

Er zijn twee categorieën peren: handperen en stoofperen. Rijpe handperen kun je zo rauw eten, maar stoofperen blijven hard en moet je eerst verhitten.

Kopen en bewaren

Koop peren die er gaaf uitzien, geen bruine plekken hebben en stevig aanvoelen. Als handperen nog hard zijn, kun je ze laten rijpen op de fruitschaal. Leg ze in de buurt van een banaan om dit proces te versnellen. Geeft het vruchtvlees vlakbij de steel een beetje mee als je er zachtjes op drukt, dan zijn ze rijp.

Op een koele plek blijven handperen ongeveer een week goed, in de koelkast nog langer. Stoofperen kun je op een koele plek wel een paar weken bewaren.

Handperen zijn het hele jaar door te koop, zowel uit Nederland als uit het buitenland. De herfst en winter zijn de seizoenen voor stoofpeertjes.

Het verschil tussen handperen en stoofperen

Het woord zegt het al: handperen zijn zo uit de hand te eten. Was ze van tevoren goed. Sommige mensen schillen ze liever, maar daarmee verlies je een deel van de voedingsvezels. Peer kan verwerkt worden in zowel zoete als hartige baksels en gerechten, zoals salades, gebak en desserts.

Stoofpeertjes zijn rauw niet eetbaar - je moet ze eerst koken. Schil ze, laat eventueel het steeltje zitten en kook ze op laag vuur in water in 40 tot 50 minuten gaar. Zorg ervoor dat ze onder water blijven staan. Voor rode stoofpeertjes heb je meer geduld nodig. Na twee tot vier uur koken worden sommige soorten, zoals de Gieser Wildeman, rood. Je kunt stoofperen ook koken in rode wijn, port of bessensap voor een mooie kleurtje. Of voeg wat perenrood oftewel perensuiker toe tijdens het koken.

7 heerlijke recepten met peer

Koken of bakken met peer? Probeer eens een van deze zeven heerlijke recepten:

Bron 
  • Voedingscentrum
  • Groenten Fruit Bureau