Zo maak je de perfecte smoothie

Een fruitige formule

Getty Images

Dat smoothies een lekkere manier zijn om extra fruit en groenten binnen te krijgen, weten we inmiddels wel. Maar wat stop je erin?

1: Twee stuks (bevroren) fruit

Voorbeelden zijn appel, peer, sinaasappel, mandarijn, kiwi, mango, ananas en bosvruchten, maar de lijst van fruit is natuurlijk veel langer dan dat. Hoeveel een portie precies is, lees je hier. Voor een romige smoothie kun je het beste voor een banaan of halve avocado. Wil je een dikkere, koude smoothie? Gebruik dan bevroren fruit. In dit geval kun je nummer vijf uit dit lijstje weglaten.

2: 250 – 400 milliliter (kokos)water, plantaardige melk of koude thee

Om je smoothie te kunnen pureren heb je, naast een blender of staafmixer, natuurlijk vloeistof nodig. Water werkt altijd, maar voor extra smaak kun je ook ongezoet kokoswater, plantaardige melk als amandelmelk, havermelk of sojamelk of koude thee toevoegen. Koemelk is ook een optie, maar plantaardige melk is lichter verteerbaar. Hoe meer vocht je toevoegt, hoe vloeibaarder je smoothie wordt.

3: Een eetlepel noten, zaden of noten- of zadenpasta

Voor gezonde vetten, kun je wat noten, zaden of een eetlepel noten- of zadenpasta toevoegen. Chiazaad, hennepzaad en gebroken lijnzaad zijn ideaal, maar ook cashewnoten, walnoten en hazelnoten vormen een heerlijke toevoeging. Week harde noten en zaden eventueel in wat water tot ze wat zachter zijn om het zowel jou als je blender wat makkelijker te maken. Bij noten- of zadenpasta kun je bijvoorbeeld denken aan pindakaas, amandelpasta en zonnebloempittenpasta.

Getty Images
Getty Images

4: Een handje groenten

Wist je dat smoothies een goede manier zijn om alvast wat groenten binnen te krijgen? Dit is superhandig als je nog wat worteltjes over hebt van de dag ervoor, maar ook spinazie, courgette, broccoli, boerenkool, bloemkool, komkommer, en bietjes doen het altijd goed. Wil je een dikkere, koude smoothie? Gebruik dan bevroren groenten. In dit geval kun je nummer vijf uit dit lijstje weglaten.

5: IJsklontjes

Als je vers fruit en verse groenten gebruikt, zijn vijf of zes ijsklontjes lekker om je smoothie wat koeler en dikker te maken. Je kunt je smoothie natuurlijk ook even in de koelkast of vriezer zetten. Het nadeel is alleen dat je ‘m dan niet gelijk op kunt drinken.

6: Optioneel

Wat je daarna nog

Getty Images
toevoegt aan je smoothie, is helemaal aan jou. In plaats van siroop of suiker kun je (verse) kruiden en specerijen gebruiken als smaakmakers. Denk hierbij aan wat verse munt, basilicum, een snufje kaneel, kurkuma, cacao en (cayenne)peper. Als je echt iets zoets zoekt, zijn gedroogde dadels, vijgen en abrikozen een goede oplossing. Om de smaken in je smoothie nog meer uit te laten komen, werkt een eetlepel citroen- of limoensap ideaal. Bij superfood kun je denken aan wat cacao nibs, carobe, macapoeder, tarwegras, gember en spirulina. Kun je wel wat proteïne gebruiken? Voeg dan een schepje eiwitpoeder toe om de smoothie nog meer volume te geven.

 

Auteur