Hoe vaak moet u uw haren wassen?

Alles over shampoo

Iedere dag uw haar wassen is funest voor de mooie lokken, als shampoo niet schuimt dan reinigt het niet goed en als u shampoo te lang gebruikt, verliest hij zijn werking. Over het wassen van de haren bestaan nogal wat fabels. Of hebben we hier te maken met feiten?

Helaas is er geen standaardadvies over het wassen van de haren. Volgens experts hangt het er sterk vanaf wat voor haartype u hebt en welke keuzes u maakt bij het stijlen. Toch hoeft u het echt niet zo vaak te wassen als u misschien denkt. Zeker voor weelderige lokken is het - bij normaal haar - de moeite waard om het wassen zo lang mogelijk uit te stellen. Het hangt echter voor een deel ook af van persoonlijke voorkeuren.

De functie van wassen

Shampoo heeft vooral een reinigende werking; het verfrist het haar en verwijdert daarbij het natuurlijke haarvet, stylingsproducten en overig vuil. Als u de haren te vaak wast, is het mogelijk dat uw haar uitdroogt en gemakkelijk breekt. Een beetje vuil in het haar is prima en natuurlijk. Zeker het vet (talg en oliën) hoort in uw haar. Talg heeft een aantal belangrijke functies, waaronder het beschermen en soepel houden van de huid.

Hoe vaak?

Eigenlijk is er maar een kleine groep wel gebaat bij het dagelijks wassen van het haar en dat is als u heel fijn haar hebt, heel veel sport en zweet of als u op een zeer vochtige plek woont. Bij een zeer vette hoofdhuid is dagelijks wassen ook geen overbodige luxe.

Bij heel dik haar en weinig talg is het juist goed om het haar minder te wassen. Zeker mensen met droog haar of krullen kunnen heel gemakkelijk het aantal wasbeurten afbouwen. Maar over het algemeen kan iedereen met gemak een tot drie dagen zonder shampoo. Er is geen standaard aanbeveling. Zichtbaar vet haar, een jeukende hoofdhuid of duidelijk vuil in het haar zijn tekenen dat het tijd is.

Uitstellen

Om het wassen zo lang mogelijk uit te stellen zijn er ook een aantal tips. Belangrijk is bijvoorbeeld zo min mogelijk aan uw haar zitten. Hoe meer u het borstelt en met de handen door het haar gaat, des te meer verspreidt u het vet van de hoofdhuid door uw haren. Ben ook voorzichtig met vet makende producten zoals olie en serum, gebruik deze dus indien nodig alleen in de haarpunten.

Droogshampoo wordt ook als uitkomst gezien. Dat geeft naast een fris gevoel vaak ook wat extra volume. Het haar alleen nat maken en opnieuw in model brengen, kan ook helpen.

Schuimen

Schuimende shampoo en zeep is een teken van een goede reiniging, toch? Dit is gedeeltelijk waar. Shampoo absorbeert vet en vuil en zal niet schuimen als het te veel heeft opgenomen. In die zin is schuimen dus wel een indicator van schoon haar; als het niet schuimt moet u het nogmaals wassen.

Dit geldt echter alleen als u shampoo op de juiste manier gebruikt. Een noot shampoo - ongeveer zo groot als een euromunt - is voldoende. Gebruik dus zeker niet meer. Verdeel het product over uw handen, breng het dan aan op de nekpartij van uw haren en beweeg masserend naar de kruin. Zo wordt de shampoo goed verdeeld en weet u - op basis van het schuimen - hoe vuil het haar nog is.

Afwisselen

Af en toe van shampoo wisselen kan geen kwaad. Het is echter niet zo dat de werkzaamheid van shampoo minder wordt, als u deze gedurende langere tijd gebruikt. Wel kan uw haar - en de behoeftes van het haar - veranderen. Gekleurd haar heeft een andere shampoo nodig, dan haar met een natuurlijke tint. Soms is het haar, bijvoorbeeld onder invloed van hormonen, droger of juist vetter. Ook dan loont het de moeite om uw shampoo aan te passen.

Conditioner

Vaak wordt gedacht dat conditioner alleen nodig is bij droog haar en dat u dus meestal - zeker als het haar vet is - geen conditioner nodig hebt. Dit is echter niet helemaal correct.

Tijdens een wasbeurt gaan de haarschubben openstaan en een conditioner zorgt ervoor dat deze weer sluiten. Het maakt uw haar dus mooi glad. Over het algemeen kan conditioner dus voor elk haartype een aanrader zijn. Daarbij zijn er ook verschillende conditioners, afhankelijk van de behoeftes van het haar.

Net als voor shampoo geldt wel dat u het product juist moet gebruiken. Niet te veel, ook nu die euromunt, en vooral aanbrengen op de haarpunten en lengtes. Dit zijn vaak de gebieden die de extra verzorging kunnen gebruiken. Vergeet niet goed uit te spoelen.

6 Comments

Door Trix (niet gecontroleerd) op do, 9-4-2020 - 09:36

Ben blij dat ik voor het eerst hoor dat ik mijn haar iedere dag mag wassen, heb heel fijn haar en een fohn gebruik ik bijna nooit. Mijn haar is droog in minder dan 5 min. Top advies. Werd er zo moe van iedere keer te horen je moet het niet iedere dag wassen.

Door Maria (niet gecontroleerd) op za, 23-2-2019 - 09:00

De vraag klopt al niet: we moeten ons haar niet wassen, we wíllen ons haar wassen.
Droogshampoo lijkt me erg vies, het haar wordt niet echt schoon.
Mijn kapster zegt vaak, dat mijn haar prachtig is, veel en dik. Ik draag het altijd in een hoge staart en was het zo'n een keer per vier, vijf dagen.
Hoofdhaar neemt ook energie en vuil op, ook vanuit de buitenwereld, dus regelmatig wassen is gezond en fris. Men loopt toch ook niet een half jaar in dezelfde ongewassen kleren? Wat ik hieronder lees, hoort niet bij mij.
Dat deden we vroeger op de middelb. school: weddenschappen hoe we zo lang mogelijk zonder wasbeurt konden! Zo weinig werk en zo'n fris gevoel. Elke dag lijkt me erg overdreven, ook voor fijn haar, maar als iemand dat wil????

Door Carmen (niet gecontroleerd) op di, 19-2-2019 - 18:46

Waarom wordt aanbevolen om heel fijn haar juist elke dag te wassen ?

Door Bianca (niet gecontroleerd) op zo, 13-12-2015 - 12:20

Sinds half juni heb ik mijn haar niet meer met shampoo gewassen, alleen gespoeld met water en het zit fantastisch. Ik gebruik bijna geen stylingproducten meer. Mijn kapster was érg verbaasd over hoe goed mijn haar zat en was nog meer verbaasd te horen dat ik al zo lang geen shampoo meer gebruik. Mijn haar is al meerdere keren bevoeld en beroken, maar ze blijft er verbaasd over. En mij bevalt het prima!

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op wo, 17-6-2015 - 16:26

Het ligt ook aan je gestel of je haar vaker moet wassen Ben je niet gezond of heb je stres dan is je haar snel vet. ken je de uitdrukking ;Als je haar maar goed zit is alles oke.

Door Theo Paul Meijer (niet gecontroleerd) op ma, 15-6-2015 - 10:30

Ik spoel mijn haar vaak zonder shampoo met warm water en dat bevalt me prima, de natuurlijke vetten worden zo behouden en et vuil spoel ik er zo uit.