Net getest: haargroei serum Esthecin

Van haarverlies naar haargroei in 6 maanden

Getty Images

Voor de meeste vrouwen (en veel mannen) is hun haar belangrijk voor hun zelfbeeld. Begrijpelijk dat je dan niet blij bent wanneer je hele plukken haar vindt in je haarborstel, het doucheputje en op je hoofdkussen. Je overgebleven haar over de kale plekken kammen is nauwelijks een oplossing te noemen. Een haarserum wel? We vroegen lezeres Janny haargroei serum Esthecin voor ons te testen.

Noot van de redactie:  wij mochten de in dit artikel genoemde producten kosteloos proberen. Je leest over ervaringen van één persoon, het betekent niet dat de resultaten voor iedereen hetzelfde zullen zijn. Esthecin is een cosmetisch product en voedt de haarzakjes die in de rustfase verkeren. Deze moeten dus wel aanwezig zijn wil het middel invloed hebben op de haargroei.

Janny* (72) had altijd een prima bos haar. Tot januari dit jaar, toen ze ineens last van haaruitval kreeg. "Begin dit jaar begon ik voor het eerst haar te verliezen. Losse haartjes op mijn kussen, plukjes haar bij het kammen," vertelt ze. "Ik heb nooit eerder klachten in die richting gehad, dus in eerste instantie besteedde ik er weinig aandacht aan."

Hoofdkussen vol haar

Enkele losse haartjes werd een hoofdkussen vol haar en af en toe had Janny zelfs hele plukken haar in haar handen. Om moedeloos van te worden. Janny: "Op een gegeven moment, dat zal begin maart geweest zijn, zag ik met het indraaien van mijn krullers dat er hele kale plekken op mijn hoofd ontstonden. Toen vond ik het toch wel tijd om aan  de bel te trekken."

Helaas voor Janny viel het eerste contact met de huisarts samen met de eerste corona-uitbraak in ons land. "Ongelukkig voor mij, want ik mocht op dat moment niet naar de huisartsenpraktijk." Dat wordt een afspraak via beeldbellen dus; niet ideaal maar het was niet anders. "De diagnose van de huisarts was dat het om een schimmel moest gaan. Hij heeft me medicatie voorgeschreven om die te behandelen."

Doodongelukkig

Vol goede moed begint ze aan de medicatie. Maar het mocht niet baten. "In de 5 daaropvolgende weken werden de kale plekken steeds groter, tot ze uiteindelijk meerdere vierkante centimeters groot waren (foto hieronder). Vreselijk om mee te maken," vertelt Janny.  "Door de Lockdown mochten we toch al niet zoveel, maar ik bleef vooral thuis omdat ik me doodongelukkig voelde. Toen eenmaal duidelijk was dat de voorgeschreven medicatie niets uithaalde heb ik om een doorverwijzing naar een dermatoloog gevraagd. Die heeft me wél ontvangen en verschillende onderzoeken laten doen. Daar kwam een nieuwe diagnose uit voort: alopecia areata. Ik had er nog nooit van gehoord."

Getty Images

Janny's haaruitval in juni 2020.

Alopecia areata

Alopecia areata betekent letterlijk pleksgewijze kaalheid. Het begint met ronde of ovale kale plekken, meestal op het hoofd. Die plekken kunnen zich uitbreiden over de rest van het lichaam, vaak tast deze ziekte ook de wimpers en wenkbrauwen aan. Bij sommige mensen met alopecia areata raken ook de nagels beschadigd. Er ontstaan bijvoorbeeld putjes en groeven, of de nagels worden brokkelig.

Er zijn drie gradaties van alopecia areata:

  • Alopecia areata is de 'pleksgewijze' kaalheid, die zich overal op het lichaam kan voordoen.
  • Alopecia totalis: vooral het hoofdhaar groeit niet meer.
  • Alopecia universalis: er is volstrekt geen haargroei meer te bespeuren, niet op het hoofd en niet op het lichaam

Alopecia areata behoort hoogstwaarschijnlijk tot de zogenoemde auto-immuunziekten. Dit wil zeggen dat er in het lichaam stoffen worden gevormd die het eigen lichaam - in dit geval de haarzakjes -  aanvallen. Over de behandeling voor ervan zijn de meningen verdeeld. Van geen enkele therapie is het effect volgens wetenschappelijke maatstaven afdoende bewezen. Artsen kiezen er daarom vaak voor om het natuurlijk verloop af te wachten. Bij meer dan de helft van de mensen komt het haar namelijk binnen een jaar weer terug.

Hormoonzalf deed niets

Hoewel alopecia bij veel mensen dus vanzelf overgaat, kiezen dermatologen soms toch voor een behandeling. Zo ook de dermatoloog van Janny. Of er medicijnen worden voorgeschreven hangt vooral af van de fase waarin de alopecia verkeert. "Ik kreeg van de dermatoloog een hormoonzalf, waarvan ik al snel doorhad dat die ook geen effect had. Om moedeloos van te worden. Je probeert de kale plekken te verdoezelen, maar eigenlijk was daar geen beginnen meer aan. Op dat moment kwam mijn schoondochter met een aanbod van een vriendin die bij Gezondheidsnet werkt. Zij had iets gehoord over een haarserum waarvan de resultaten tot nu toe veelbelovend waren. Als ik wilde kon ik dit uitproberen voor de rubriek 'Net getest'. Of het iets uit zou halen bij alopecia areata was nog maar de vraag. Maar inmiddels wilde ik alles wel aangrijpen om van die kale plekken af te komen."

Haarserum testen

Het haarserum dat Janny mocht testen heet Esthecin en komt van Nederlandse bodem. Het werd ontwikkeld door Hans van Montfort, een arts met een dochter met een combinatie van androgeen en telogeen haarverlies. Kort gezegd is het een serum dat het natuurlijke herstel van de haargroeicyclus ondersteunt en de invloed van het mannelijke hormoon op de haarzakjes blokkeert. Dit middel bleek bij zijn dochter zo goed te werken, dat hij besloot het op de markt te brengen.

Van Montfort zei hierover in Libelle: "Mijn missie is om er zo veel mogelijk mensen gelukkig mee te maken. Uit een enquête die ik liet uitvoeren bleek dat haarverlies voor maar liefst 68 procent van de vrouwen een nachtmerrie is; terwijl dit voor slechts 19 procent van de mannen geldt. 37 procent van de vrouwen voelt zich er onzeker over, 26 procent krijgt sombere gevoelens van het haarverlies, 2 procent zoekt psychische hulp en krijgt daar medicatie voor. Dat betekent dat zo’n 140.000 mensen antidepressiva slikken vanwege haarverlies." Het viel hem ook op dat veel vrouwen zich enorm schamen voor hun haarverlies. "Uit de enquête bleek dat 15 procent van de vrouwen het angstvallig geheimhoudt, met haarstukjes en touperen. Zelfs vriendinnen weten het niet van elkaar."

Geen garantie dat het werkt bij alopecia areata

Leuk, al die cijfertjes; maar we waren natuurlijk met name benieuwd naar of het middel iets zou doen. Want zoals gezegd was dat nog lang niet zeker. Dat gaf de producent zelf ook aan bij de telefonische intake: "Esthecin is niet getest op auto-immuunaandoeningen, zoals alopecia areata. Wel weten we uit de reviews die we krijgen dat Esthecin wel een positieve rol kán spelen. De werking is namelijk het herstel van de natuurlijke haargroeicyclus. De Nederlandse Haarstichting heeft hier wel over geschreven en beschrijft de effecten bij onder andere areata. Er is geen garantie dat het in dit geval werkt. Zo zien we bij auto-immuunaandoeningen van de hoofdhuid ook vaak een onderliggende kwaal, zoals een trage schildklier of een glutenintolerantie. Dat kan van invloed zijn op de werking van Esthecin."
 
Garantie of niet, Janny is inmiddels bereid om alles te proberen om van die akelige kale plekken af te komen: "In juli ben ik met het serum gestart. 2x per week ’s avonds insmeren en bij voorkeur 's nachts laten inwerken. Het voelt een beetjes aan als een gel. Die verdeel je over je hoofdhuid en die droogt gedurende de nacht iets in. ’s Ochtends was ik dan mijn haar en draai ik krullers in om zo goed en zo kwaad als het gaat nog iets van mijn haar te maken.  En wat schetst mijn verbazing?! Al na 2 weken werden de eerste haartjes zichtbaar! Fijn en donzig, maar ze zaten er duidelijk." (foto hieronder).

Getty Images

Janny's haar in juli 2020.

Werkt Esthecin?

Janny: "Ik heb de afgelopen 5 maanden heel consequent gesmeerd en ben heel blij met het resultaat. Door de maanden heen zag je de kale plekken weer dichtgroeien en inmiddels hebben de nieuwe haartjes een lengte van een goede 1,5 cm (foto hieronder). Dat geeft dan zo’n ander gezicht."

Getty Images

Janny's haar in november 2020.

"Over 3 weken ben ik klaar met de 2e doos. Dan heb ik dus 2x 3 maanden gesmeerd. Ik ben heel content met het resultaat en stap na die 2e doos over op de onderhoudsdosering van 1 keer per week.  Ik heb het serum trouwens ook al aan meerdere vriendinnen aangeraden. Mijn kapper en dermatoloog waren net zo verbaasd en enthousiast over het resultaat als ik. Mijn haar is voor mij een belangrijk deel van mijn vrouwelijkheid. Ik ben enorm blij dat ik dat weer terug heb!"

*Naam vanwege de privacy gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.

De producten van Esthecin zijn online te koop, onder andere in hun eigen webshop. Wij mochten de producten kosteloos proberen. Hoewel Janny zeer positief is over haar ervaringen met het middel, is deze review natuurlijk geen wetenschappelijk bewijs.

 

 

Auteur 
Bron 
  • Thuisarts
  • Alopecia Vereniging