Dit is goed om te eten voor en na het sporten

Zorg voor een voorraadje energie

Een gezonde voeding is heel belangrijk als u wilt afvallen. Maar vergeet niet ook te bewegen. Misschien moet u dan wel uw voedingspatroon aanpassen aan uw beweeglijke leven. Uw motor loopt beter met goede brandstof in de tank!

Bewegen is niet per se sport. Iedereen zou minimaal 30 minuten per dag matig intensief bezig te zijn om gezond te blijven. Dat mag het huishouden, fietsen, wandelen of werken in de tuin zijn. Maar als het kan, is het ook goed om wekelijks fanatiek te sporten. Wat kunt u het best eten en drinken voor en na het sporten?

Eten voor het sporten

Heeft u wel eens gesport met volle maag? Dit kan een heel vervelend opgeblazen gevoel geven. Probeer daarom maximaal 2 uur voor het sporten te eten. Gebruik bij deze maaltijd weinig vet, voldoende koolhydraten.

Op de dagen dat u sport heeft uw lichaam vaak wat extra energie nodig, denk bijvoorbeeld aan een extra krentenbol of plak ontbijtkoek. Als u aan duursporten doet is het van belang dat de maaltijd voor het sporten veel koolhydraten bevat. Koolhydraatrijke producten zijn brood, rijst, pasta, aardappelen, fruit en zuivel.

Na het sporten

Na het sporten is herstel nodig van het lichaam. Als het lichaam daar geen energie voor heeft gaat het spieren afbreken en dat is onwenselijk. Daarom moet de koolhydraatvoorraad aangevuld worden. Het lichaam heeft ook eiwitten nodig voor het herstel van de spieren.

Het is handig om energie en voedingsstoffen aan te vullen middels de lunch of de avondmaaltijd. Dan krijgt u koolhydraten door brood of pasta, rijst of aardappelen en zoet beleg binnen en eiwitten door vlees, vis, kaas en zuivel.

Vocht

Sporten gaat gepaard met vochtverlies door zweten. Dit doet het lichaam om te voorkomen dat het oververhit raakt. Ook versnelt tijdens het sporten de stofwisseling. Hierdoor komen er meer afvalstoffen in het lichaam die via de urine worden afgevoerd.

Daarom is het zo belangrijk om voor, tijdens en na het sporten voldoende te drinken. 1 procent vochtverlies beïnvloedt sportprestaties al negatief. Er ontstaat pas een dorstgevoel na 2 procent vochtverlies, daarom is tijdig drinken belangrijk. Water werkt hiervoor het best. Een sportdrank is niet nodig als u voor en na het sporten goed eet. Per uur sport is het raadzaam 750 ml water te drinken. Dat is 1 bidon vol.

Trefwoorden: