Shin splints, een hardnekkige blessure

Pijnlijke schenen na het hardlopen

Getty Images

Een zeurend scheenbeen is een van de meest voorkomende blessures bij lopers. Het wordt vaak ‘shin splints’ genoemd, een verzamelnaam voor allerlei scheenbeenklachten. Als u er eenmaal last van heeft, geneest het langzaam. Probeer shin splints dus te voorkomen met de onderstaande tips.

Beginners, ervaren hardlopers en zelfs mensen die alleen af en toe een sprintje trekken om de trein te halen, kunnen problemen krijgen met hun schenen. Ook bij andere sporten waarbij u veel springt kunt u ermee te maken krijgen. Bij elke stap of sprong komt de voet met een klap op de grond neer. De botten, pezen en spieren krijgen dus met een flinke belasting te maken. Te veel belasting kan blessures tot gevolg hebben.

​Overbelasting
Shin splints is niet één bepaalde blessure. Een betere, meer wetenschappelijke benaming is ‘mediaal tibiaal stress-syndroom’. Het is eigenlijk een symptoom van verschillende blessures. Zo zorgt overbelasting voor geïrriteerde of ontstoken spieren en pezen.

Naast overbelasting kan overpronatie een oorzaak zijn voor pijnlijke schenen. Bij lopers die overproneren zakt de enkel naar binnen bij het afwikkelen van de voet. Daardoor verplaatst u veel gewicht naar de binnenzijde van de voet en komt er veel spanning op de spieren te staan. Sommige artsen noemen kleine haarscheurtjes in het scheenbeen ook shin splints. Tot slot kan het compartimentsyndroom de boosdoener zijn. Een dikker geworden spier heeft dan te weinig ruimte binnen het vlies dat de spier omringt, waardoor de spier klem komt te zitten.

​Symptomen
Shin splints herkent u aan een zeurende of stekende pijn in de schenen. Vaak doet de binnenrand van het scheenbeen zeer of heeft u last van pijnlijke spieren aan de voorkant van het scheenbeen. Soms is aanraking pijnlijk. In het begin heeft u alleen pijn na de benen belast te hebben, maar na verloop van tijd heeft u steeds meer rust nodig om van de pijn af te komen. Uiteindelijk is de pijn continu aanwezig, ook als u inmiddels uw hardlooptraining gestaakt heeft.

Tips

​Schoenen met demping
Gebruik goede hardloopschoenen die schokken opvangen. Oude loopschoenen verliezen hun schokabsorberende eigenschappen, dus vervang ze op tijd. Na hoeveel tijd u nieuwe schoenen nodig heeft, is onder andere afhankelijk van uw gewicht en de ondergrond waar u op loopt. Een richtlijn is na 1000-1500 kilometer. Bij twijfel kunt u uw schoenen meenemen naar een hardloopspeciaalzaak en daar laten controleren of de demping nog voldoet.

Als u last heeft van overpronatie is het belangrijk dat uw schoenen daarop afgestemd zijn. Soms heeft u speciale zooltjes nodig. Of u overproneert is te zien aan de manier waarop uw schoenen slijten: de zool slijt sneller aan de binnenkant van de hiel en voorvoet, bij de grote teen en de bal van de voet. Een loopanalyse bij een hardloopwinkel kan ook uitwijzen of u overproneert.

​Training
Begin de training met een warming-up en rek daarbij uw been- en kuitspieren. Versterk de scheenbeenspieren met oefeningen. Loop alleen op een zachte ondergrond en vermijd heuvels. Verminder uw trainingsbelasting als u al klachten heeft en stop zodra u pijn voelt. Als de blessure ernstig is, kunt u beter helemaal niet hardlopen, maar uw conditie op peil houden met zwemmen of fietsen.

​IJs
Heeft u al last van uw schenen? Behandel de pijnlijke plek een paar keer per dag zo’n twintig minuten met ijs. Gebruik hiervoor ijsblokjes of een coldpack (een zakje gevuld met gel dat u in de vriezer legt, te koop bij de drogist. Leg het ijs of coldpack niet direct op de huid, maar doe er bijvoorbeeld een theedoek tussen, zodat het niet aan de huid vast vriest.

​Fysiotherapeut
Blijven de klachten aanhouden, raadpleeg dan een fysiotherapeut of sportmedisch adviescentrum. In zeldzame gevallen is een operatie nodig.

Bron 
  • WebMD
  • Runinfo
  • Runnersweb
  • Shin splints
  • Podo