Kan een aneurysma kleiner worden?

Zes jaar geleden kreeg ik stents vanwege een lekkend aneurysma in de aorta. Een half jaar geleden is bij een MRI-scan een nieuw aneurysma gevonden, met een doorsnede van 5,6 cm. Vanwege mijn leeftijd (77 jaar) en mogelijke complicaties vond men het niet operabel. Nu heb ik een duplexscan gehad; volgens de vaatchirurg is het aneurysma nog maar 4 cm. Kan een aneurysma zomaar kleiner worden?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Een aneurysma is een verwijding van de grote lichaamsslagader (aorta). Het risico bestaat dat die op een dag scheurt. De kans om dit te overleven is niet groot, omdat de aorta de ‘hoofdleiding’ is van de bloedsomloop. Maar een operatie – om een stuk aorta te vervangen of van binnenuit te verstevigen met een stent – is ook riskant. Daarom worden aneurysma’s geregeld gecontroleerd en de afweging gemaakt: ingrijpen of niet? Bij snelle groei wordt ingegrepen. Een aneurysma wordt nooit vanzelf kleiner. Wel kunnen verschillende onderzoeken verschillende uitkomsten geven. De duplexscan (een combinatie van echo en doppler) toont vooral de bloedstroom. Een MRI-scan brengt anatomische structuren in beeld, maar er zijn geen heldere afspraken hoe je bij een MRI precies moet meten en welke omvang bij welk risico hoort. Een voorbeeld: tijdens een hartslag is de omtrek van de aorta groter dan in de rustfase. Een MRI-scan toont wél hoe het er precies uitziet, dus hoe je het kunt repareren. Om te controleren of een aneurysma groeit, is echo-onderzoek (duplexscan) de meest gebruikelijke techniek. Volgens Europese richtlijnen moet een aneurysma tussen 4 en 5 cm jaarlijks worden gecontroleerd.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in Plus Magazine.

Ga met spoedeisende vragen altijd naar uw huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden sluiten aan bij die van onze partner Gezondheidsnet. U vindt ze hier.